Internetes támadások: az EP szigorúbb büntetési tétel mellett döntött

2013. július 6. szombat, 16:49 Európai Parlament • internetes támadások, EP
Az EU egész területén szigorodnak az internetes bűnözőkre kiszabható büntetések a Parlament csütörtökön hozott döntése értelmében. Az új szabályokkal - amelyekről már megszületett az informális megállapodás a Tanáccsal - jobban megelőzhetővé válnak az informatikai rendszerek elleni támadások, és hatékonyabban tudnak együttműködni a tagállami bűnüldözési és igazságügyi szervek. A tagállamoknak nyolc órán belül reagálniuk kell a segélykérésre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az irányelvtervezet előírja, hogy a tagállamoknak az adatok elleni támadások elkövetőire, az adatforgalomhoz jogtalanul hozzáférőkre, vagy az ilyen bűncselekmények elkövetői által használt eszközök létrehozóira és forgalmazóira kiszabott szabadságvesztés felső határát legalább két évben kell rögzíteniük. A „kevésbé súlyos” esetek mentesülnek a szabály hatálya alól, de azt az egyes tagállamok dönthetik el, mit tekintenek kisebb horderejű ügynek.

„Botnetek”

A szöveg legalább három éves börtönbüntetést ír elő az úgynevezett „botnetek” létrehozóinak. Ezek a rosszindulatú programok azt teszik lehetővé, hogy irányítójuk távirányítással használhassa a megfertőzött géphálózatot.

Támadás a fontos infrastruktúrák ellen

A kiemelten fontos infrastruktúrák, például erőművek, közlekedési hálózatok vagy kormányzati rendszerek elleni támadásért akár öt éves szabadságvesztés is kiszabható. Ugyanez a büntetési tétel vonatkozik a bűnszövetkezetben elkövetett, vagy komoly kárt okozó támadásra is.

Válasz nyolc órán belül

A tagállamoknak olyan nemzeti kapcsolattartó pontokat kell kijelölnie, amelyek nyolc órán belül reagálni tudnak az internetes támadások áldozatainak sürgős segélykérésére. A Bizottság a kapcsolattartó pontok elérhetőségét eljuttatja a többi tagállamhoz, így javulhat a rendőrségi együttműködés hatékonysága.

Mi a következő lépés?

A jogszabálytervezetet várhatóan hamarosan elfogadja a Tanács. Az új irányelv 2005 óta érvényben lévő szabályokon alapul. Az elfogadott irányelv átültetésére két év áll a tagállamok rendelkezésére.

További információk