Internet Magyarországon – ahol nincs netszolgáltató

2017. június 21. szerda, 12:30 • www.hirado.hu
Az internetszolgáltatók reklámjai alapján könnyen kialakulhat bennünk az a kép, hogy ma már az ország bármely pontján elérhető legalább egy, de inkább többféle szélessávú netkapcsolat. A valóság azonban kevésbé kedvező. Sok helyen sem a vezetékes, sem a mobilnet nem férhető hozzá megfelelő minőségben. Az érintettek számára többek között a műholdas technológia kínálhat alternatívát.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A szélessávú internet alig másfél évtized alatt lényegében alapinfrastruktúrává vált. A netpenetráció 2017-ben meghaladja a 66%-ot, vagyis a 15 évesnél idősebb magyar lakosság több mint kétharmada használja a világhálót, háromnegyedük napi szinten.

Folyamatosan bővül az infrastruktúra is: tíz évvel ezelőtt a hazai netelőfizetések fele a 256-512 kbps közötti sávba esett, napjainkban viszont már az alapcsomagok is ennek a duplájánál-négyszeresénél kezdődnek. Szükség is van erre, hiszen egyre nagyobb adatforgalmat generáló tartalmakat fogyasztunk: idén átlépi a másfél milliót azoknak a száma, akik tévét egyáltalán nem néznek, csak internetes videókat.

A hazai hálózatfejlesztés üteme csak többé-kevésbé bírta tartani a lépést a növekedéssel. A jövő év végéig tart a 68 milliárd forintos uniós támogatással is megtámogatott Szupergyors Internet Program, amelynek célja eljuttatni a szélessávú netet minden hazai háztartásba. Továbbra is vannak olyan területek, ahol üzleti vagy műszaki okokból elmaradt a hálózat kiépítése.