Informatikai támadás európai szimulációs gyakorlata - Cyber Europe 2012

2012. október 5. péntek, 08:05 MTI • szimuláció, informatikai támadás, Európa, EU Bizottság, Cyber Europe 2012
Az EU egészére kiterjedő gyakorlat keretében több száz kibernetikai biztonsági szakember tette próbára felkészültségét csütörtökön egy színlelt informatikai támadás "kereszttüzében" - közölte az Európai Bizottság. A Cyber Europe 2012 gyakorlat alatt több mint 1200 külön "biztonsági eseményre" - köztük a rendszerek lebénítását célzó, tízezrével özönlő kéretlen levelekre - kellett reagálnia a főbb pénzintézeteknek, távközlési vállalatoknak, internetszolgáltatóknak, valamint a helyi és tagállami kormányzati szerveknek. A szolgáltatásmegtagadáshoz vezető túlterheléses támadást (DDoS) több helyről indították.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A szimuláció során azt vizsgálták, milyen válaszlépéseket tennének és hogyan tudnának együttműködni, ha jelentős európai bankok nyilvános webhelyeit és számítógépes rendszereit huzamosabb ideig informatikai támadás érné.
    "Bankok és internetszolgáltatók most először vesznek részt informatikai támadások összeurópai szimulációjában. A gyakorlat célja az, hogy uniós szinten tudjuk biztosítani az internet és az egyéb létfontosságú infrastruktúrák zavartalan működését" - nyilatkozott Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke.
    A szimuláció külön zárt rendszerben történt, amely leképezi a tényleges információs infrastruktúrák jellemzőit és teljesítményét. Élesben működő infrastruktúrák nem vettek részt a gyakorlatban. Az Európai Hálózat- és Információbiztonsági Ügynökség (ENISA) szakemberei pár napon belül gyorsjelentést készítenek, amelyet az év végéig a főbb következtetéseket ismertető beszámoló követ majd.


http://www.enisa.europa.eu