Infomatika és innováció a gyógyítás szolgálatában

2020. július 1. szerda, 16:54
A Magyar Innovációs Szövetség 28. alkalommal ítélte oda a Magyar Innovációs Nagydíjat, de ezenkívül több kategóriában is elismerték a vállalatok munkásságát. Az elismeréseket a koronavírus-járvány miatt szűk körben vehették át a díjazottak június 30-án, kedden. A díjátadónak a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal adott otthont. A 2019-es Magyar Innovációs Nagydíjat a 3DHISTECH Kft. kapta.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) által alapított elismerést 1992 óta adják át azoknak a Magyarországon bejegyzett társaságoknak, amelyek a díjátadást megelőző évben nagy jelentőségű innovációt valósítottak meg és ennek révén kiemelkedő hasznot értek el. Idén a bírálóbizottság 46 jelentkező társaság közül választotta ki a 2019. évi innovációs nagydíjas társaságot, valamint további innovációs díjakat ítélt oda.

Bódis József, felsőoktatásért, innovációért és szakképzésért felelős államtitkár köszöntőbeszédében kitért arra, hogy a koronavírus átalakította az életünket, de a speciális feltételekhez a magyarok jól alkalmazkodtak, és megértették az intézkedések lényegét. Az államtitkár a díjak átadása előtt arról is beszélt, hogy a magyar tudomány megítélése világszerte jó, de az eredmények hasznosulása még nem mindig az, ezen a jövőben pedig dolgozni kell. Elhangzott, hogy létrejött a Nemzeti Tudománypolitikai Tanács, majd a kormány májusban elfogadta az ITM által előterjesztett ágazati stratégiai dokumentumokat és jóváhagyást kapott a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap (NKFIA) 145 milliárd forint keretösszegű kutatás-fejlesztési és innovációs stratégiája is.

Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke elmondta, hogy számukra nagy megtiszteltetés, hogy otthont adhatnak ennek az országban egyedülálló eseménynek, és hősnek nevezte azokat a vállalatokat, akik pályáznak, és innovációkkal azért dolgoznak, hogy jobbá tegyék a társadalom és az emberek életét. Birkner Zoltán hangsúlyozta, hogy a kis- és középvállalkozások körében elismerést jelent az innovációs díj birtoklása. De NKFIH elnöke kitért arra is, hogy tavaly egy új innovációs díjat alapítottak.

Ezt követően Pakucs János, a MISZ tiszteletbeli elnöke a 2019. évi Magyar Innovációs Nagydíjban részesült 3DHISTECH Kft.-t méltatta. Elhangzott, hogy a 3DHISTECH Kft. Innovációs Pannoramic termékcsaládja az optikaimikroszkóp-alapú patológiai szövettani diagnosztika úttörő, paradigmaváltó módszere és alkalmazásfejlesztése. A fejlesztés elindítója és koordinátora Molnár Béla.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium Informatikai Innovációs díjában az Oncompass Medicine Hungary Kft. részesült az Oncompass precíziós onkológiai döntéstámogató eljárásért. A kifejlesztett döntéstámogató eljárás segít az orvosnak a több mint 100 forgalomban lévő és a több mint 1000 fejlesztés alatt álló hatóanyagból kiválasztani a megfelelő célzott kezelést. Peták István, a kft. tudományos igazgatója a díj átadását követően kiemelte, hogy speciális szoftverük a mesterséges intelligencia egy formája. A molekuláris farmakológus beszélt arról is, hogy a kutatóknak, fejlesztőknek sokat jelentenek a hasonló elismerések, biztosítja őket arról, hogy a társadalomnak szüksége van a munkájukra. Az Oncompass tudományos igazgatója megjegyezte, hogy talán a rák gyógyítását is elérheti egyszer az emberiség - hasonlóan a Hold vagy a Mount Everest meghódításához - , csak a szükséges eszközöket kell kifejleszteniük hozzá.

A fentiek mellett innovációs díjat kapott még munkásságáért a BorsodChem Zrt., valamint a Femtonics Kutató és Fejlesztő Kft. Az idén az Agrárminisztérium Innovációs Díját a Veresi Paradicsom Kft. kapta míg a tárca Környezetvédelmi Innovációs Díját a ThalesNano Energy Zrt. érdemelte ki.

Kuprincza Mia