Így harcolnak a digitális függőség ellen

2013. július 1. hétfő, 02:00 • hirado.hudigitális függőség, internet függőség, digital detox,
Az internetes függőség leküzdését segítendő rohamosan fejlődnek a különböző terápiák. "Az emberek szünet nélkül a neten lógnak, mindenütt, minden helyzetben: az ágyban, az étteremben, a váróteremben" mondja Remy Oudghiri, az Ipsos francia közvélemény-kutató intézet igazgatója, egy internetfüggőségről szóló könyv szerzője. A képernyők a 2010-es években árasztották el a világot. Az Egyesült Államokban a felnőtt lakosság közel felének van okostelefonja, és több mint a harmadának táblagépe.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

"A végtelen kapcsolódási lehetőségek hirtelen megjelenése a kezdeti lelkesedés után minden felhasználót elgondolkodtat, hogyan élvezze az életet ezeket kihasználva. Az a kérdés, hogyan lehet elkerülni a függőség kialakulását" tette hozzá Remy Oudghiri. Francia kutatók különleges tapétát dolgoztak ki, amely megakadályozza a drót nélküli internet hullámok (Wi-Fi) áthatolását. Az egyik gyártó, az Ahlstrom, jövőre kívánja a terméket piacra dobni.

A termék iránt nagy az érdeklődés, különös tekintettel az oktatási intézményekre, amelyek szeretnék megóvni az iskolásokat és az egyetemistákat attól, hogy túlságosan sok időt töltsenek az órák alatt a telefonon lógva mondta el az Ahlstrom szóvivője. Az Ipsos már 2006-ban rámutatott arra, hogy a franciák 54 százaléka érzi úgy: kevesebb időt tölt együtt az új technológiák fejlődése miatt. Ez a szám tavaly már 71 százalékra nőtt.

Az idegenforgalomban a szállodák is rávetették magukat a "digitális detoxikálásra". A Westin szállodalánc Dublinban például felajánlja a vendégeknek, hogy hagyják okostelefonjukat és táblagépüket a recepción. A szálloda faültetési és társasjáték-készletet is felajánl a vendégeinek. Az ár: 175 euró (52 ezer forint) egy éjszakára.

Más cégek más módszerekkel kísérleteznek. A Digital Detox nevű amerikai vállalat internet nélküli elvonulást szervez isten háta mögötti helyekre az Egyesült Államokban vagy például Kambodzsában. "Ennek marketing szaga van" Thierry Crouzet blogger szerint, aki félévig önként nem ment fel az internetre. "Rengeteg nyugodt hely van. Ehhez nem kell egy északi-sarki társasutazásra befizetni."

A 49 éves újságíró J'ai débranché (Lekapcsoltam) címmel könyvet írt, miután átélte az általa "digitális kiégésnek" nevezett jelenséget, amikor már kényszeresen ellenőrizte éjszakánként az elektronikus leveleit, blogjait és a Twitter-oldalait. A munka világában a cégek is kezdenek arra törekedni, hogy a dolgozók ne lógjanak napi 24 órán át a neten. A Volkswagen német autógyár például úgy döntött, hogy 18 óra 15 perc és reggel hét között nem küld e-mailt a dolgozóinak.

Azok számára pedig, akik nem tudnak ellenállni a közösségi hálók csábításának, az anti-social-cc oldal egy szoftvert kínál, amely 15 dollár (3400 forint) ellenében blokkolja a hozzáférést azokhoz az oldalakhoz, amelyek eltérítik a dolgozók figyelmét, és így akadályozzák őket a hatékony munkában. Az Egyesült Államokban virágoznak az internetes detoxikáló kúrák, egyebek mellett a reSTART "internetmentesítő" program segítségével.

A vállalkozás honlapja szerint a kúra résztvevői 18 és 28 év közöttiek, akiknek az intenzív internethasználat miatt gondjaik van a tanulmányaik befejezésével. Másoknak a normális társadalmi kapcsolatok létesítésével vagy megtartásával van problémájuk a való életben. "Nem használnám a függőség szót" mondta végezetül Remy Oudghiri. "Ez nem ugyanolyan függőség, mint a kábítószeresé: sokkal könnyebb megszabadulni tőle".