Időszerű a felsőoktatás képzési és kimeneti követelményeinek megújítása

2015. június 11. csütörtök, 15:40 • www.kormany.hu
Időszerű az egyes felsőoktatási szakokhoz tartozó képzési és kimeneti követelmények tartalmi modernizációja - mondta Maruzsa Zoltán felsőoktatásért felelős helyettes államtitkár szerdán Budapesten. Az Ember Erőforrások Minisztériuma (Emmi) és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) által szervezett sajtóbeszélgetésen Maruzsa Zoltán kiemelte: a legtöbb ilyen követelmény már tízéves, ezért mindenképpen szükséges bizonyos új tartalmak bevezetése és a már elavultak elhagyása. A felsőoktatási intézmények autonómiájához és az oktatók szabadságához tartozik, hogy az egyes kurzusok, tanórák tartalmát meghatározzák, a miniszteri rendeletben megjelenő képzési és kimeneti követelményekben azonban az akadémiai és a munkaerő-piaci, gazdasági szempontoknak egyaránt érvényesülniük kell - jelentette ki. Mindez a képzési szerkezet átalakításának egy újabb fázisa: tavasszal az új szakjegyzéket tartalmazó kormányrendelet elkészítése és kiadása volt a feladat, ezzel összhangban kell lennie a képzési és kimeneti követelmények átalakításának - magyarázta.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Erre az európai képesítési keretrendszerhez csatlakozásból, besorolásból fakadó változások miatt is szükség van - mondta. Mindez rendkívül összetett feladat, de az MRK szakbizottságai megfelelő kompetenciával rendelkeznek az elvégzéséhez. A Budapesti Gazdasági Főiskolán szerdán tartandó egyeztetés is a szakmai felkészülést szolgálja - tette hozzá Maruzsa Zoltán.

 

Közölte: a cél az, hogy az év végig szülessen meg a miniszteri rendelet, amely alapján a változások a 2017-es felvételi eljárás után induló képzésekben érvényesülnek majd először.

 

Sándorné Kriszt Éva, az MRK társelnöke, a Budapesti Gazdasági Főiskola rektora hangsúlyozta: minden szakmát, minden képzést meg kell vizsgálni, és meg kell határozni, mit kell tudnia egy adott szakon egy adott képzést végzett hallgatónak.

 

Az MRK felkérést kapott, hogy vegyen részt az új követelmények kidolgozásában, és ennek eleget is tesz, ugyanis "érdemes és fontos hozzányúlni" e követelményekhez, például szükséges lenne jobban harmonizálni az alap- és mesterszakokat - közölte a társelnök.

 

A rektor úgy látja, kicsit szoros a megjelölt határidő, mert bár egyes szakok esetében egyszerű feladatról van szó, az új szakok esetében nagy munka vár rájuk.

 

Maruzsa Zoltán ezzel kapcsolatban megjegyezte: mivel csak a 2017-es felvételi eljárásban lépnek érvénybe a változások, "nem tragédia", ha csak a jövő év elején végeznek a munkával, de remélhetőleg tartható lesz a tervezett ütemezés.

 

Sándorné Kriszt Éva arra is kitért, hogy az egyes tudományterületekhez tartozó szakbizottságokat megújították, a munka megkezdődött a szakértők bevonásával, a későbbiekben pedig a munkaerőpiac képviselőivel is egyeztetnek.

 

Az MRK társelnöke közölte: nem indokolt és nem célszerű teljesen elölről kezdeni a rendszer felépítését, inkább a korszerűsítésre kell összpontosítani.

 

A helyettes államtitkár is azt mondta, hogy valóban nincs szükség a rendszer teljes újraépítésére, és a jogfolytonosság miatt is a meglévő tartalmakból kell kiindulni. Nagy kihívásnak nevezte egyebek mellett a felsőoktatás és a munkaerő-piaci elvárások közötti összhang megteremtését és a szakértők eredményes bevonását.