Hozzáférési hálózatok átengedésére vonatkozó referenciaajánlatot tett közzé az NMHH

2012. március 14. szerda, 07:28 • NMHHNMHH, Magyar Telekom, Invitel, UPC, internet, hálózat, Szélessáv, telefon, televízió
A Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) közzétette a Magyar Telekom, az Invitel és a UPC hozzáférési hálózatának infrastruktúra átengedésére vonatkozó referenciaajánlatát (MARUO, INRUO, UPCRUO). A referenciaajánlatok a 4. és 5. piaci határozatokban előírt, a három szolgáltató által kötelezően nyújtandó nagykereskedelmi szolgáltatások igénybevételével kapcsolatos műszaki, jogi és pénzügyi feltételeket tartalmazzák. A referenciaajánlat készítésére kötelezett három szolgáltató és a szolgáltatásokat igénybe vevő jogosult szolgáltatók ezen feltételek mellett köthetnek egymással hálózati szerződést.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
  A jóváhagyott referenciaajánlatok biztosítják a szélessávú hálózatokhoz, illetve az ezek alapjául szolgáló infrastruktúrához – beleértve az új generációs hálózatokat is – való hozzáférést, a létrejövő hálózati szerződéseken keresztül támogatják az alternatív piaci szereplők és új szélessávú szolgáltatások megjelenését, a platformon belüli infrastruktúra alapú verseny megerősödését.
A jogosult szolgáltatók a referenciaajánlatokban szabályozott nagykereskedelmi szolgáltatások igénybevételével és hálózataik megfelelő fejlesztésével képessé válnak arra, hogy a kötelezettekhez hasonló kiskereskedelmi szélessávú, illetve hang alapú szolgáltatásokat nyújtsanak. Ennek eredményeként élénkülhet a verseny a szélessávú kiskereskedelmi piacon és az infrastruktúra alapú verseny olyan ritkábban lakott területeken is megjelenhet, ahol eddig erre nem volt lehetőség.
A referenciaajánlatok hozzájárulnak a szélessávú hozzáférési és a ráépülő (például internet, telefon, televízió) kiskereskedelmi piac versenyfeltételeinek további javulásához, amit az előfizetők a mindennapokban a szolgáltatáskínálat szélesedésén és az árak csökkenésén keresztül érzékelhetnek majd.