Hol tartunk? Magyarország a nemzetközi mezőnyben

2022. szeptember 2. péntek, 09:00
Számos területen jelentős lemaradásban van Magyarországon az uniós átlaghoz és sok tagországhoz képest.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
„Gyorsul a digitális átállás. „A legtöbb tagállam jó úton halad a reziliens digitális társadalmak és gazdaságok kiépítése terén. A világjárvány kezdete óta jelentős erőfeszítéseket tettünk annak érdekében, hogy támogassuk a tagállamokat az átállásban. Nem csak a helyreállítási és reziliencia építési tervek valamint az uniós költségvetés révén, hanem a közelmúltban a digitális oktatásról és készségekről folytatott strukturált párbeszéden keresztül is. Mivel a lehető legjobban ki kell használnunk a digitális évtized 2030-ra kitűzött céljainak eléréséhez szükséges beruházásokat és reformokat. A változásnak tehát már most meg kell történnie” - mondta július végén Margrethe Vestager, a digitális korra felkészült Európáért felelős ügyvezető alelnök a legújabb Digital Economy and Society Index (DESI) megjelenését kommentálva.

Az Európai Bizottság évről évre publikálja a digitális gazdaság és társadalom fejlettségét mérő mutatót, amely az Európai Unión belüli különbségeket és fejlődést mutatja be. Magyarországnak bőven van mit behoznia a legújabb eredmények szerint, de erről majd részletesebben lesz szó később. Előbb lássuk az élbolyt.

Az EU éllovasai továbbra is

  • Finnország,
  • Dánia,
  • Hollandia,
  • Svédország.

Ugyanakkor még ezekben az országokban is van tér a fejlődésre. Például a fejlett digitális technológiák, például a mesterséges intelligencia és a nagy adathalmazokra épülő technológiák elterjedtsége náluk sem éri el a 30 százalékot, és messze elmarad a digitális évtizedre vonatkozó kezdeményezés keretében 2030-ra kitűzött 75 százalékos céltól. A lemaradás okai között az ominózus országokban, de a többi ország eredményeiben is szerepet játszik a krónikus szakember hiány a szektorban: Úgy látják ez az egyik fő gátja az EU és az adott országok digitális fejlődésének.


Az összesített DESI-eredmény négy részmutatóból áll össze (emberi tőke, kapcsolódás, ezen belül az internet-hozzáférés, digitális technológia integrálása, digitális közszolgáltatások helyzete). Ahogy az ábrán is látszik, Magyarország a legfrissebb ranglistán a hátsó mezőnyben kapott helyett, igaz, több régiós országot, például Szlovákia, Lengyelország és Románia hátrébb van. Csehország és Horvátország viszont előrébb.

Összesítésben egyébként bár a mezőny végén van Magyarország, egy helyet javított a listán, a 2021-es 23. helyről idén a 22-re lépett előre. 


kép: Bitport
 

Bár a kapcsolódás (internethozzáférés) részmutatót nézve a vizsgált országok között került Magyarország hátra került, a többi mutatóhoz képest sokkal jobban szerepelt ezen a területen, hiszen a 14. helyen zárt. A többi részeredménnyel együtt az összesítésben a 20. hely feletti helyezések egyikét szerezte meg Magyarország.

Összességében nagyobb előre lépésről nincs szó Magyarország esetében. Remélhetőleg a következő években a digitális fejlesztések nagyobb hangsúlyt kapnak és sikerül előzni a listán. Igaz, ez azért nem lesz könnyű, mert a többi ország is ezen van.

A verseny már régebben elkezdődött, de egyre élesebbnek kellene lennie.