Hogyan lehetünk nyertesei a digitális forradalomnak?

2016. május 18. szerda, 23:21 • www.hirado.hu
Gyökeresen alakítják át életünket az okoseszközök a vállalatok ügyletvitelében, a várostervezésben, az egészségügyben, az agráriumban - és persze az otthonunkban is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Milyen okostechnológiai megoldásokat tudunk nyújtani a világpiacnak? Mely iparágakban vagyunk igazán versenyképesek? A SMART 2016 konferencia május 23-án több mint száz előadáson mutatja be a legfrissebb hazai és nemzetközi tech trendeket.

A digitalizáció felrobbantotta a vállalati kommunikációt

A technológiai fejlődésnek köszönhetően a vállalati élet keretei új értelmet nyernek: újra kell definiálni a munkaidő, az együttműködés, a vállalati tudásvagyon témakörét, ahogyan az információs rendszerek, vagy a transzparencia is új értelmet nyernek. Nem beszélve az biztonsági aggályokról vagy a különböző generációk egymásra hatásáról. A SMART 2016 többek között ezeket a kérdéseket is vizsgálja.

Smart farming: az agrárium forradalma

A szenzorok, a dolgok internete, a Big Data a mezőgazdaságot is teljesen új alapokra helyezi. Hazánk kiváló adottságokkal rendelkezik az agrárium területén, de hatékonyságban nagy a lemaradásunk a fejlett, nyugati országoktól. Az okostechnológia azonban ezen könnyedén képes változtatni, amit szerencsére egyre több fejlesztőcég ismer fel. Az egyik, a konferencián bemutatkozó agrárinformatikai projekt az IoTree, mely összegyűjti és felhőben tárolja a különböző szenzorok által továbbított adatokat a páratartalomra, fényviszonyokra, hőmérsékletre és a talaj nedvességtartalmára vonatkozóan üvegházakban.

Énektanárból szoftverfejlesztő négy hónap alatt?

Szakemberek egybehangzó véleménye szerint a hazai munkaerőpiacról több mint 20 ezer IT szakember hiányzik, európai uniós szinten pedig mintegy 1 millió betöltetlen állás van az informatikai területen. A felsőoktatás képtelen megoldani a helyzetet és az akkreditáció lassúsága elavulttá teszi a megszerezhető szaktudást. Beruházások maradnak el a munkaerőhiány miatt, miközben egyetemet végzett fiatalok tömege munkanélküli, esetleg végez képzettségénél alacsonyabb szintű munkát. Ezt a problémát már egyre több hazai kezdeményezés próbálja orvosolni, szaporodnak a fejlesztőket képző „kóder” akadémiák. A konferencián is több olyan cég mutatkozik be, amelyik azt ígéri, hogy négy hónap alatt szoftverfejlesztőt faragnak akár egy énektanárból is.