HOGYAN GYŐZŐDHETÜNK MEG ARRÓL, HOGY A GOOGLE AUTOMATIKUSAN TÖRLI AZ ADATAINKAT?

2020. július 6. hétfő, 06:42
A társaság legújabb adatvédelmi intézkedése alapértelmezés szerint törli a felhasználók bizonyos adatait, de a legtöbb adat automatikus törléséhez továbbra is manuálisan kell bekapcsolni ezt a funkciót. A Google megkönnyíti a rólunk gyűjtött adatok törlését – habár egy kis munkát azért nekünk is bele kell tenni a szolgáltatás engedélyezéséhez.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A társaság nemrég bejelentette, hogy az automatikus törlés lesz a felhasználói fiókok tevékenységének alapértelmezett beállítása. Ennek ellenére ez az „alapértelmezett” beállítás csak az új fiókokra vagy azokra a meglévő fiókokra vonatkozik, amelyeknél a felhasználó bekapcsolja az adatmegőrzést, ha korábban letiltotta azt. Az alapértelmezett automatikus törlés továbbra is három évet biztosít a Google számára adataink tárolására, szemben a kézi automatikus törlés beállításokkal, amelynél mindössze három hónapig őrzik adatainkat.

A Google azt is bejelentette, hogy fiókunk adatvédelmi és biztonsági beállításai hamarosan elérhetők lesznek a keresési oldalon is. Szintén újdonság, hogy az alkalmazásokban könnyebben átválthatunk majd a Chrome inkognitó módjára – a profilfotónk egy-két másodpercig tartó nyomásával. Az inkognitómódban „privát” módon tudunk böngészni, azaz a Google Chrome nem menti el az előzményeket vagy a sütiket a számítógépünkön. Ez azonban nem azt jelenti, hogy az általunk privát módon meglátogatott webhely vagy a közben használt szerver nem látja, amit csinálunk.

A Google bejelentése csak néhány nappal maradt le nagy riválisától, az Apple-től, amely szintén nemrég jelentette be szoftverének néhány új adatvédelmi funkcióját. Kicsit bővebben erről hamarosan!

Akinek Google fiókja van, és olyan Google termékeket használ, mint a Gmail, a YouTube vagy a Chrome, akkor valószínűleg állandóan be van jelentkezve. Ebben az esetben az ezen alkalmazások és szolgáltatások használata során végzett tevékenységeinket a Google nyomon tudja követni, amely ezeket az adatokat felhasználja többek között célzott hirdetésekhez. Az elmúlt évek során a Google bevezette az adatvédelem ellenőrzését az általunk a társaságnak küldött adatok felett, és erőfeszítéseket tett annak érdekében, hogy ezeket a funkciókat nyilvánvalóbbá tegye a felhasználók számára.Ezen adatvédelmi vezérlők többségét a fiókbeállításokban találjuk, ha rákattintunk az „Adatok és személyre szabás” elemre. Innen kattintsunk a „Tevékenységvezérlők” elemre.

Ez a szakasz menti az internetes és alkalmazástevékenységeinket, a helyelőzményeket és a YouTube előzményeinket, ha azt akarjuk, hogy a Google ezeket az adatokat felhasználja, hogy „személyre szabottabb élményt” biztosítson nekünk. Ám ha úgy szeretnénk, a Google ne ment el semmit, és így személytelenebb, de privátabb élményben lesz részünk.

Ha úgy döntünk, hogy a személyre szabott élményt szeretnénk, akkor is tudunk manuálisan törölni bármikor amikor szeretnék, vagy beállíthatunk automatikus törlést bizonyos időközönként. Az újonnan bejelentett változtatásokkal a Google megkönnyíti az életünket, mind a privát, mind a személyre szabott lehetőség legjavát élvezhetjük azáltal, hogy az alapértelmezett beállítás az automatikusan törlés lesz mind az internetes és alkalmazástevékenységeinkre, a helyelőzményekre és a YouTube előzményeinkre is. Viszont!!!

Ha van egy meglévő fiókunk, amelyben – a helyelőzmények kivételével- ezek alapértelmezettként be vannak kapcsolva, továbbra is nekünk kell beállítanunk az automatikus törlést. Ez az alapértelmezett beállítás csak az új vagy az olyan már létező fiókokra vonatkozik, amelyeknél az adatgyűjtést újra bekapcsolja a felhasználó. Ami azt jelenti, hogy felhasználók milliói számára ez a szolgáltatás alapértelmezés szerint nem lesz engedélyezve.

 

 

Automatikus törlés beállítása

Úgy tűnik, hogy a Google is erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy értesítse a meglévő felhasználókat arról, hogy lehetőségük van az automatikus törlés bekapcsolására. Például a Google keresési oldalán van egy kis figyelmeztetés és link a fő keresőmező alatt található beállításhoz. Ezenkívül az alapértelmezett automatikus törlés esetén is a Google hozzáfér az előzményeinkhez: 18 hónapnyi adathoz az internetes és alkalmazástevékenységeinkről és a helyelőzményekről, és 36 hónapnyi – három évnyi!!! – adathoz a YouTube előzményeinkről.

A bejelentés időzítése igen érdekes, mivel az Apple két nappal a Google előtt jelentette be, hogy az iOS 14 és a macOS Big Sur közelgő kiadásaiban az alkalmazásoknak felhasználói engedélyt kell kapniuk a nyomon követésükhöz. Az Apple operációs rendszerének frissítéseihez az alkalmazásfejlesztőknek szintén egyértelmű értesítést kell küldeniük arról, hogy mit fognak nyomon követni. Az Apple lépése a nagyobb átláthatóság és kontroll felé hatalmas lendületet jelenthet a felhasználói adatvédelemnek, amelyet a Google még nem kínál a Google Play áruházában.

A Google által a felhasználókról összegyűjtött adatok az üzleti modell nagy részét képezik. A Google és anyavállalata, az Alphabet több milliárd dollár bevételt szerez a hirdetésekből, amelyek többet érnek, ha azokat az embereket célozzák meg, akik legnagyobb valószínűséggel vásárolják az általuk eladott terméket. Tehát, míg a Google javult a felhasználói adatvédelem és kontroll terén, nehezen fogja meggyőzni a nagyközönséget, hogy valóban törődik az adataik bizalmas kezelésével. És ebben a tekintetben a Google lemaradt társaitól, például az Apple-től, amelynek üzleti modellje sokkal inkább árukra és szolgáltatásokra támaszkodik, mint az adatokra és a hirdetésekre.

Tekintettel arra, hogy viszonylag kevés fiókban lesz ez az alapértelmezett automatikus törlés funkció beállítva, és arra, hogy milyen nagy mennyiségű adatot őriznek meg még így is, nehéz megmondani, hogy a Google frissítései milyen változást hoznak majd a felhasználói adatvédelemben. De legalább azt mutatja, hogy a vállalat megpróbál fejlődni ezen a téren– vagy legalábbis arra késztet bennünket, hogy így gondoljuk.

MVP Blog //

Forrás: VOX https://www.vox.com/recode/2020/6/24/21301713/google-auto-delete-location-youtube