Hogy állunk Magyarországon a mobilszélessáv használatával?

2013. március 31. vasárnap, 12:35 nmhh.hu • mobilinternet, árak, Európai Unió,
Európai összehasonlításban Magyarországon használják az előfizetők a legkevesebbet a mobilinternetet. Az ok: hogy az árak magasak, mert a szolgáltatók között nem alakult ki árverseny az előfizetők megtartásáért. A megoldás: a verseny élénkítése, amit az NMHH a frekvenciák hasznosításával old meg.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A hogyallunk.hu weboldalt a hatóság azért indította el, mert a fontos ügyekben mindenkinek joga van a legszélesebb körű tájékozódáshoz. A digitális gazdaság fejlődése olyan fontos ügy, amely minden magyar állampolgárt érint, mert mobiltelefonja mindenkinek van, és a használatért minden ember fizet. Nem mindegy azonban, hogy mennyit.

A NMHH közszolgálati célú szájtján –  a hogyallunk.hu weboldalon –  a mai napon megjelent, nemzetközi forrásokra utaló legfrissebb jelentés szerint Európában a mobilszélessáv használatának elterjedtsége az uniós tagállamok közül Magyarországon a legalacsonyabb. Ráadásul hazánk fél év alatt a harmadik legrosszabbról a legrosszabb helyre csúszott. Azokban a tagállamokban, ahol a legnagyobb európai távközlési cégeknek nincsen helyi kihívója, akár tízszer annyiba is kerülhet a felhasználóknak, hogy használhassák az okostelefonjaikat.

Az NMHH álláspontja szerint a követendő európai trendekhez való felzárkózás egyetlen eszköze a versenyélénkítés. Ezért a szabad frekvenciasávokat hasznosítani kell, hogy ott új szolgáltatások indulhassanak el, amelyek beindítják a szolgáltatók közötti egészséges piaci versenyt. A hatóság célja e lépésekkel, hogy Magyarországon uniós szinten is versenyképessé, vagyis olcsóbbá tegye az mobilszolgáltatások árait.