Hoffmann: 16 milliárd a közoktatás megújítására és a pedagógusképzésre

Több mint 16 milliárd forintot fordítanak az Új Széchenyi terv keretében a Társadalmi Megújulás Operatív Program (TÁMOP) forrásaiból a köznevelési rendszer tartalmi megújítását és a pedagógusképzés átalakítását, az életpályamodell kidolgozását célzó programokra 2015 elejéig - jelentette be Hoffmann Rózsa szerdán Budapesten. A témában egész napos konferenciát rendeztek a fővárosban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 Az oktatásért felelős államtitkár az MTI kérdésére elmondta: a közoktatás fejlesztését, szakmai, informatikai támogatását célzó programrészre mintegy 6,8 milliárd forint jut, míg a pedagógus továbbképzés megújítását és az életpályamodell kidolgozását segítve csaknem 9,9 milliárd forintot különítenek el.
 
 Hoffmann Rózsa megjegyezte: az oktatási ágazat a rendelkezésre álló forrásokat száz százalékosan lekötötte és ki tudja használni. Ez igen nagy eredmény, ugyanis az uniós források lekötése és lehívása a korábbi években nagyon sok gondot okozott - fűzte hozzá.
 
 Az oktatási államtitkár a tartalmi változásokat részletezve kiemelte: óriási munka volt a kerettantervek megújítása, amelyek a köznevelési rendszer átalakítását célozzák. Eddig mintegy hatezer oldalnyi kerettantervet dolgoztak ki, 200-300 szakember közreműködésével.
    
 A pedagógusképzés kapcsán elmondta: a jogszabályi alapokat megteremtették, megszületett a vonatkozó kormányrendelet, továbbá a képzési, kimeneti követelményeket is kidolgozták. Emlékeztetett arra, hogy újra kétszakos lesz a pedagógusképzés, amelynek a köznevelési rendszer igényeit kell kiszolgálnia.
    
 A változások szervesen kapcsolódnak az életpályamodellhez, és megszületett az a rendelet is, amelynek alapján kiemelt, 25-75 ezer forintos ösztöndíjat biztosítanak a tanárképzésben résztvevőknek.
    
 Az oktatási államtitkár összegzése szerint a köznevelés megújításának kulcsszereplője, a pedagógus olyan pálya elé nézhet, amely kiszámítható és jól szabályozott.
    
 Princzinger Péter, az Oktatási Hivatal elnöke arról szólt, hogy két nagy fejlesztés indul, az egyik az életpályamodellhez kapcsolódik, a másik a pedagógus-továbbképzéshez.
    
 Az életpályamodell kapcsán kifejtette: idén tavasszal országtanulmányok formájában megvizsgálják, más államokban hogyan kapcsolják össze a pedagógusokkal szembeni szakmai elvárásokat és az illetményrendszert. Ezt követően kidolgozzák a gyakornoki, illetve mentori programban részt vevők képzési követelményeit, vizsgatematikáját.
    
 Megkezdődik a minősítési szempontok kipróbálása is a gyakorlatban, idén 9-10 hónapos periódus indul, amelynek során próbaminősítéseket végeznek, és ezek tapasztalatai alapján alakítják ki a végleges rendszert.
    
 Zajlik egy komplex informatikai fejlesztés is, amelynek célja, hogy pedagógusok, intézményvezetők, fenntartók számára álljon rendelkezésre egy egységes rendszer, hogy nyomon követhető legyen a pedagógusok szakmai előrehaladása, teljesítménye.
    
 A másik alprogramra térve kifejtette: ma nem tudni, hány pedagógus és milyen továbbképzéseken vesz részt, és ennek mi a hatása.
    
 A fejlesztés célja, hogy a pedagógus-továbbképzések akkreditációs rendszerét, tartalmát és monitoringját új alapokra helyezzék. Mindenki számára világos legyen, hogy mi a pedagógus-továbbképzési kínálat, és biztos lehessen benne minden résztvevő, hogy ezeknek a programoknak van értelmük - összegzett a hivatal elnöke.
    
 Jelezte: az OH köznevelési információs és közösségi portált is kialakít, amely folyamatos tájékoztatást nyújt majd a köznevelés szereplőinek.
    
 Kaposi József, az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet főigazgatója elmondta: a minőségi köznevelési rendszer pilléreit fektetik le, zajlanak a tartalmi és módszertani fejlesztések, és azt is figyelemmel kísérik, a korábbi fejlesztések tapasztalatai milyenek. Kitért arra, hogy a szaktanácsadói névjegyzékbe három nap alatt több mint hatszázan regisztráltak, ami azt jelzi, hogy a folyamatokban a pedagógusok is szeretnének részt venni, és az intézményvezetők szeretnének több segítséget kapni.
    
 A kerettantervek egy része már megjelent és továbbiak megjelenése várható a következő napokban - jelezte, hozzátéve: számos eszközzel segíteni kell a kerettantervek alkalmazását is.
    
 Kerékgyártó Sándor, az Educatio Kft. vezetője a tervezett fejlesztésekről elmondta: digitális pedagógiai alkalmazásokat dolgoznak ki, hiszen a köznevelés rendszerének megújításában fontos szerepe van az informatikai fejlesztéseknek is. A meglévő informatikai rendszereket szeretnék összekapcsolni egymással és új felhasználói felületeket alakítanak ki - mutatott rá, hozzátéve: a Köznevelés Információs Rendszerét is szeretnék továbbfejleszteni. Szólt arról, hogy bővítik a Sulinet e-tanulás rendszerét és a korábbi Szolgáltatói Kosár megújult felülettel és tartalommal Iskolatáska néven áll majd rendelkezésre.