Hatékonyabb közigazgatást eredményez a kormányzati informatika konszolidálása

A közigazgatás gazdaságosabb és rugalmasabb működését teszi lehetővé a kormányzati informatika infrastruktúrájának konszolidálása - mondta Vályi-Nagy Vilmos, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kormányzati informatikáért felelős helyettes államtitkára a CIO Hungary 2012 szakmai konferencia megnyitóján. A helyettes államtitkár hangsúlyozta, hogy a kormányzati informatika konszolidációját elsősorban az infrastruktúra széttagoltsága és a szervezetrendszer párhuzamosságai indokolták. Ezek kialakulásában a pénzügyi források és a szakmai kompetencia hiánya játszott döntő szerepet – mutatott rá Vályi-Nagy Vilmos.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

  A 2010-es kormányváltás után megkezdett konszolidációs program az állapotfelmérés és a szervezet átalakítása után 2012-ben elérkezett következő állomásához, az informatikai infrastruktúra egységesítéséhez és korszerűsítéséhez. A Nemzeti Hálózatfejlesztési Projekt keretében indult el többek között a Nemzeti Távközlési Gerinchálózaton az integrált hang- és adatszolgáltatás – közölte a helyettes államtitkár.

Vályi-Nagy Vilmos elmondta, hogy az egységes fejlesztéspolitikai tervezést és végrehajtást támogató Fejlesztéspolitikai Adatbázis és Információs Rendszer (FAIR) létrehozása is megkezdődött az Új Széchenyi Terv forrásaiból. A fejlesztés célja az e-pályáztatáshoz szükséges technológiai feltételek biztosítása a gyorsabb pályáztatás és ügyfél-támogatás, azaz a hatékonyabb forrásfelhasználás érdekében.

Vályi-Nagy Vilmos jelentős előrelépésnek nevezte a Nyílt Forráskód Programot is, amelynek keretében biztosítható a technológiai semlegesség elvének érvényesülése. Kormányhatározat írja elő, hogy a közigazgatási intézmények közötti elektronikus kommunikációban továbbított – szövegszerkesztő, táblázatkészítő és prezentációkészítő szoftverekkel előállított – dokumentumoknak meg kell felelniük a nemzetközi szabványügyi szervezet által elfogadott szabványoknak. Ez az intézkedés nagyban támogatja a közigazgatási felhasználók platformoktól független munkavégzését.