Határidő előtt fizette ki a Miniszterelnökség az Uniós forrásokat

2015. május 26. kedd, 06:06 • www.kormany.hu
A Miniszterelnökség már most teljesítette az éves kifizetési terv május végi célértékét, hiszen év eleje óta 725 milliárd forint EU-s és hazai támogatást utalt ki a pályázatok nyerteseinek. Mint köztudott, a 2015-ös év az utolsó, amelyben lehetősége van Magyarországnak felhasználni a 2007-2013-as pénzügyi ciklus forrásait, ezért is fontos, hogy mielőbb lehívásra kerüljön a hazánk rendelkezésére álló teljes keret.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Jelenleg 7 500 milliárd forint felett áll az EU-s források kifizetését mutató számláló a Miniszterelnökség honlapján, ami az jelenti, hogy már csak 700 milliárd forint teljesítése szükséges ahhoz, hogy a teljes keret megérkezzen Magyarországra. Minden kifizetésnek, ami a keret felett teljesül, a fedezetét a hazai költségvetés biztosítja, amelyből a Kormány 2012 óta folyamatosan engedélyez túlvállalásokat, ezzel is biztosítva, hogy Magyarország legyen az első Uniós tagállam, amely 100%-ban felhasználja a rendelkezésére álló fejlesztési forrásokat.

A jelenlegi kifizetési szinttel Magyarország, a régió országainak az eredményeivel összevetve, az abszolút második helyet foglalja el Lengyelország után, megelőzve Szlovákiát, Szlovéniát, Csehországot, Romániát és Bulgáriát, az uniós pénzek gyors és hatékony felhasználásában.

Az EU-s források kifizetésének üteme azt követően gyorsult fel, hogy a Miniszterelnökség 2012. augusztusában átvette a források kezelését a korábbi Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől. Azóta minden évben rekordot döntött a hazai fejlesztés intézményrendszere. Emlékezetes, hogy 2007-től a 2010-es kormányalakításig, az akkori kormányzat összesen csupán 980 milliárd forintot fizetett ki a pályázóknak. Három és fél év alatt csak akkora összeget, mint amekkora jelenleg Magyarország féléves kifizetési képessége.

A rekordösszegű kifizetésekhez egyre több fejlesztés zárásával járulnak hozzá a pályázók.