Hatalmas lehetőségek rejlenek az eHealth rendszerében

2011. május 11. szerda, 02:42 • kormany.hu
Hatalmas lehetőségek rejlenek az eHealth rendszerében – hangsúlyozta Dr. Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter Budapesten, a Miniszteri eHealth Konferencia alkalmából tartott keddi sajtótájékoztatón. A konferencián részt vett Szócska Miklós, a NEFMI egészségügyért felelős államtitkára, Neelie Kroes, az Európai Bizottság alelnöke, információs társadalomért és médiaügyekért felelős biztos és John Dalli, az egészségügyért és fogyasztópolitikáért felelős európai biztos.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Szócska Miklós államtitkár elmondta: Neelie Kroes és John Dalli biztos úr kezdeményezésére magas szintű uniós elektronikus egészségügy munkacsoport alakult az informatikai megoldások lehetőségeinek kiaknázása érdekében. Hatékony rendszerekbe kell beruháznunk, hatékonnyá kell tennünk az ellátórendszereinket – fogalmazott az államtitkár.

 

Fotó: Hornyák Dániel

Fel kell mérnünk, hogy az új technológiákkal hogyan tudjuk még minőségibbé, biztonságosabbá tenni az ellátórendszereket. Fontos megjegyezni, hogy az elektronikus egészségügyi megoldásoknak csak akkor van értelme, ha a betegek érdekében történik - tette hozzá az államtitkár.

Dr. Réthelyi Miklós kiemelte: az elektronikus egészségügyben rengeteg lehetőség rejlik, azonban ez nem helyettesitheti, és nem is fogja helyettesiteni az orvos-beteg, nővér-beteg kapcsolatát. Hiszen a gyógyitás részben művészet is, s a művészet digitalizálása az egyik legnehezebb feladat – fogalmazott a miniszter. Mindezeket tanitanunk is kell majd az általános iskolától kezdve, az egyetemig.

Az Európai Bizottság alelnöke, Neelie Kroes nyomatékositotta: John Dalli biztos úrral személyes jelenlétünkkel is támogatjuk az elektronikus egészségügy fejlesztését. Ami a mai nap után leginkább mély benyomással volt rám – folytatta Neelie Kroes – az a Semmelweis Egyetemen tett látogatás a miniszter úrral. Nagyon jó volt látni, hogy mekkora az elkötelezettsége, a közremüködése azoknak az embereknek akik kutatómunkát végeznek itt, és az innovációval foglalkoznak. Úgy gondolom, hogy sokan nem is tudják, micsoda munkát végeznek ezen a téren.

 

Fotó: Hornyák Dániel

John Dalli hangsúlyozta: a növekvő átlagéletkorral együtt növekszik a krónikus betegségek száma is, ezért kiemelten fontos a telemedicina alkalmazása és további fejlesztése. Az elektronikus egészségügy fejlesztését központi feladatának tekinti, s határozottan kiállt amellett, hogy az ehealth területén eszközölt befektetések meg fognak térülni.