Hat foglalkozás, ahonnan 20 éven belül eltűnik a hús-vér munkaerő

2018. október 26. péntek, 13:00
Nem kérdés, hogy a robotok megjelenése újrapozícionál egy tucatnyi hivatást. Az már viszont annál inkább firtatandó topik, hogy mely foglalkozások űzői szorulnak majd ki a munkaerőpiacról, hála a mesterséges intelligencia vezérelte robotoknak. Ennek járt utána a McKinsey & Company.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A robotizáció szempillantás alatt változtatta át a munkaerőpiacot, és vert szöget a fejekbe, aminek eredményeképp egyre gyakrabban mertül fel a szorongató kérdés: elvehetik a robotok a munkát? A tudomány jelenlegi állása szerint el, de azért nem eszik ám olyan forrón a kását.

Az alkalmazkodás kora?

A The Guardian közölte a McKinsey & Company éves, menetrend szerint megjelenő tanulmányát, ami arról számolt be, hogy mely munkák vannak veszélyben az automatizálás miatt, de arról is képet adott, hogy mely hivatások űzői vannak bebiztosítva az elkövetkezendő évtizedekben.

Ám mielőtt a mélyére ásnánk a dolognak, egy dolog fontos leszögezni, mégpedig azt, hogy az „elveszik” kifejezés nem helytálló egy-egy adott munkakör automatizációjával kapcsolatban. Ugyanis a robotok sokkal inkább átalakítják az adott szakmát, de nem söprik ki teljesen az emberi munkaerőt.

Az elmúlt 60 év technológiai boomjának egyetlen szakma esett csak áldozatául, mégpedig a liftkezelő. Pedig a divatipartól kezdve (pl.: a varrógépek megjelenése), az autóiparon át (pl.: automata összeszerelő gyártósorok) az oktatásig megszámlálhatatlan átalakulás zajlott, de az emberi munkaerő mindig is megmaradt. Mi a kulcs? A képességek fejlesztése és a képzettséggel elsajátítása, amelyekkel az adott szakma robotizációja után is szükség lehet már fronton az emberi munkaerőre.

Átalakult szakmák, eltűnt munkakörök

A technológiai átalakulás másfajta kihívás elé állítja a jelen kor embereit, mint anno az ipari forradalom. A változás mértéke és lépétke hihetetlenül gyors és mindent elsöprő. Mondhatni úgy is, itt már nem számít, hogy kék vagy fehér a gallérod, az automatizáció egyszer nálad is kopogtatni fog. De lássuk, mely munkaköröket fogja teljesen kiváltani egy-egy robot.

A McKinsey & Company felmérése szerint 20 év múlva:

- a telemarketinges (99 százalék a valószínű automatizáció)

- a hitelügyintéző (98 százalék a valószínű automatizáció)

- pénztáros (97 százalék a valószínű automatizáció)

- jogi asszisztens (94 százalék a valószínű automatizáció)

- taxisofőr (89 százalék a valószínű automatizáció)

- gyorsétterem szakács (81 százalék a valószínű automatizáció)

Az automatizáció és robotizáció leginkább azokat a szakmákat fogja érinteni, amelyek repetitívek, ismétlődők és rendkívül egyhangúak. Hogy mely foglalkozások maradnak érintetlenül a robotizáció korában is? Azzal egy másik cikkben foglalkozunk.