Harmadával csökkenhet a kormányhivatal rezsiköltsége Zalában

2015. szeptember 14. hétfő, 08:16 • www.orientpress.hu
Idén hét kormányhivatali épület energetikai felújítását végzik el Zala megyében, aminek köszönhetően éves szinten várhatóan 50 millió forinttal csökkennek a rezsiköltségek. „Ezzel az eddigi kiadások 35 százalékát takarítjuk meg” – mondta el a Rádió Orientnek Rigó Csaba. A kormánymegbízott rámutatott, az így megspórolt pénzt olyan fejlesztésekre lehet fordítani, amelyek megkönnyítik az állampolgárok ügyeinek intézését.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Korszerűsítik a kormányhivatal épületeit

Idén várhatóan hét kormányhivatali épület újul meg Zala megyében, amelyek elengedhetetlenek az államigazgatás újraszervezéséhez – fogalmazott Rigó Csaba. Mint mondta, a hatékony gazdaság csak úgy képzelhető el, ha jól működő állam áll mögötte. Ennek egyik feltétele a humánerőforrás, amely megbízható és lojális kollégákból áll, a másik pedig az, hogy az állam a rá bízott vagyonnal megfelelően gazdálkodjon. „A használt épületek korszerű energetikai felújításával csökken a rezsi, így a fennmaradó pénzt olyan fejlesztésekre tudjuk fordítani, amelyek az állampolgárok megelégedettségét szolgálják” – mutatott rá a kormánymegbízott. Zala megyében a felújításnak köszönhetően – amely az épületek ablakcseréjét, hőszigetelését, napkollektoros energiaellátását jelentik – éves szinten közel 50 millió forinttal csökken a kormányhivatal rezsiköltsége. „Ezzel az összes rezsikiadás 35 százalékát takarítjuk meg” – mondta.

A program keretében Zalaegerszegen megújult a Megyeháza épülete, amely még 1939-ben épült, s azóta számos állami szervnek adott otthont, 2011 óta pedig itt található a kormányhivatal székhelye. Emellett felújították a Göcseji utcában található épületet, amely számos főosztály és járási osztály telephelye, Nagykanizsán pedig a járási hivatalt korszerűsítették. 

A pályázat kibővítésének köszönhetően azonban még további négy épület felújítását végezhetik el a megyében. Így a Mártírok útján található hivatal, a Zalaegerszegi, a Keszthelyi és a Lenti Járási Hivatal épületét vonták be a programba. Ezek átadása az ősz folyamán várható. 

Egy kormányhatározatnak köszönhetően ezzel nem ér véget a hivatali épületek korszerűsítése. „Idén november 30-ig kell felmérnünk mind a 46 épületet, amelyek közül el kell dönteni, melyik az a 18, ahol érdemes elvégeztetni az energetikai felmérést. Ezt követően kiválasztunk 10 épületet, amelyen el is végzik a felújítást” – mondta Rigó Csaba, hozzátéve, hogy a kivitelezésre bő egy évük áll majd rendelkezésre. 

Csökkent a munkanélküliség

A tavalyihoz képest 10 százalékkal csökkent a munkanélküliségi ráta a megyében. A kormánymegbízott szerint ez annak köszönhető, hogy Zalaegerszegnek évek óta jól kidolgozott befektetés-ösztönző programja van, amelyet már a kormány támogat. Emellett a start munkaprogramok egy része is meghozta eredményét, s természetesen nem elhanyagolható a közfoglalkoztatásban dolgozók aránya sem. „Hozzájárult a növekedéshez, hogy a kormány megkönnyítette az idényjellegű munkákon való részvételt” – emelte ki. 

A munkanélküliségen Rigó Csaba szerint csak hosszú évek fáradtságos munkájával lehet javítani. Mint mondta, a települések felelőssége, hogy olyan élhető mikrokörnyezetet alakítsanak ki, amely vonzó nemcsak az ott lakók, de a külföldi befektetők számára is. „Magyarországon nagy probléma, hogy egyszerre van jelen a szakemberhiány és a munkanélküliség” – hívta fel a figyelmet. 

Bővül a kormányablak-hálózat

Zala megyében a hat járási székhely közül eddig három helyszínen nyitottak kormányablakot – Zalaegerszegen, Lentiben és Zalaszentgróton – további egy településen, nevezetesen Hévízen az önkormányzat hozzájárulásával nyílt ügyfélszolgálati iroda. A maradék három járási székhelyen – Keszthelyen, Letenyén és Nagykanizsán – pedig ősszel nyílik kormányablak. 

A kormányablakokban intézhető ügykörök számának növelése hónapról hónapra bővül. Az internet világában azonban az is fontos, hogy az állampolgárok különböző eszközökkel el tudják intézni ügyeiket – mutatott rá a kormánymegbízott, hozzátéve, hogy ez a fejlesztés még gyerekcipőben jár. „Először össze kell hangolnunk az informatikai rendszereket. Ezen a téren nagy hiányosságok vannak, amiket a mi felelősségünk pótolni annak érdekében, hogy az állampolgárok egyszerűnek tűnő kéréseit teljesíteni tudjuk” – emelte ki. Rámutatott: minden egységesítési törekvés - így az egységes kártyarendszer bevezetése is – az ügyek intézésének megkönnyítését tűzte ki célul.