Hamarosan kormányablak nyílik a X. kerületben

2015. szeptember 2. szerda, 20:55 • www.orientpress.hu
Októberben kezdődhetnek el a kivitelezési munkálatok a X. kerületben, ahol a jelenlegi okmányiroda helyén második generációs integrált ügyfélközpontot - kormányablakot - alakítanak ki. A kormányablak építése alatt az ügyfélfogadás ugyan szünetelni fog, de a helyi illetékességgel bíró feladatok intézését biztosítani fogják – mondta el a Rádió Orientnek Horváth Tivadar hivatalvezető. Hozzátette: fontos az is, hogy az úgynevezett back office, háttér ügyintézéssel járó munkákat ez időszak alatt is végezhetik. A X. kerület egyet jelent Kőbányával, amellyel kapcsolatosan még élnek a régi sztereótípiák, miszerint egy gyárakkal, ipari területekkel tűzdelt kerületről van szó. Ezzel szemben az utóbbi évtizedekben a környezet jelentősen megváltozott, számos üzem és gyár leépült vagy átalakult és a helyükbe sok új kisüzem, modern vállalkozás jött létre. Számos park szépen gondozott zöldterület is található itt. A kerület lakóinak létszáma pedig kissé csökkent, ma mintegy 75 ezren laknak itt – mondta Horváth Tivadar, hozzátéve, hogy többek között Európa legnagyobb köztemetője és több börtön is található a városrész területén.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Áprilisban a X. Kerületi Hivatalnál is lezajlott a külső és belső integráció. A hivatalvezető elmondása szerint őket inkább ez utóbbi érintette, amelynek során a korábbi két kerületi szakigazgatási szerv – gyámhivatali és népegészségügyi – osztályok formájában betagozódott a törzshivatalba, ami szintén átalakult és a helyén két hatósági osztály jött létre. Ezzel együtt a Népegészségügyi Osztálynál csökkent a vezetői létszám, emiatt azonban kollégát nem kellett elbocsátani – szögezte le Horváth Tivadar. Kiemelte: az integrációt követően jelentősen rövidültek bizonyos ügyintézési határidők. Példaként említette a közlekedési képesség vizsgálatát, amely esetében 20 nappal csökkent a hatósági eljárás ideje, új eljárásjogi intézményként jelent meg a szakkérdés vizsgálata. „A hivatal irányában ez nagyobb fokú rugalmasságot és koncentrációt jelent a vezetők részéről” – mondta, hozzátéve, hogy a hivatalnál a különböző feladatok ellátására összesen 88 fő munkatárs áll rendelkezésre.

A legnagyobb ügyfélforgalmat egyébként az aktív korúak ellátását jelentő úgynevezett foglalkoztatás helyettesítő támogatások intézése teszi ki. „A feladat átvételekor több mint ezer ügyet vettünk át, amelynek ellátása a munkatársak részéről nagy jártasságot és odafigyelést igényel” – emelte ki Horváth Tivadar.

A X. kerületi kormányablak megnyitására a korábbi okmányiroda építésének kivitelezési munkálatai várhatóan októberben kezdődnek, amelynek köszönhetően a hivatalvezető elmondása szerint a jelenleg szűk ügyfélváró terek és munkaállomások nagyobbak lesznek, s így kényelmesebb lesz mind az ügyfelek, mind a munkatársak számára. „Ügyfélfogadás és munkavégzés nem lesz az átépítés ideje alatt, de törekszünk arra, hogy bár csökkentett szinten – kizárólag az olyan helyi illetékességgel eljáró ügyekben, mint a lakcímkártya kiadása – valamilyen helyszínen megoldjuk az ügyfélfogadást. Ennél azonban még fontosabb, hogy a háttér (back office) jellegű munkákat ezen időszak alatt is zavartalanul el tudják látni a munkatársak” – szögezte le.