Hallgatózó fülek figyelik mit mondasz Alexának

2019. április 15. hétfő, 11:00 Kiss Franciska
Emberek milliói használják a beszédfelismerő szoftvereket, az egyik legnépszerűbb szoftverrel való csevej azonban nem maradt gép és felhasználó között. Az Amazonnál ugyanis beszélgetések tucatjaiba hallgatnak bele, az otthoni okoseszközökön keresztül.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A minap a Bloomberg adott hírt arról, hogy az óriáscég alkalmazottai rendszeresen belehallgatnak az Alexával lezajlott beszélgetésekbe, persze mindezt minőség-ellenőrzés címszóval. Az elcsípett mondatok, csevejek az Amazon szerint semmi mást nem szolgálnak, mintsem a szoftver minőségének ellenőrzését, és fejlesztését.

Felháborodás helyett Terms of Service

Egy-egy ilyen hír hallatán az ember egyre kiszolgáltatottabbnak érzi magát, nem beszélve a magánszféra megsértése okozta frusztrációról. Nem volt ez másként az Amazon Alexáját használó userek körében sem, akiknek zöme hangot is adott mindennek a cégnek címzett levelekben.

A helyzet azonban az, hogy az adatgyűjtésre és elemzésre maguk a felhasználók adtak engedélyt a felhasználási feltételek elfogadásával. „A felhasználó hozzájárulásával fejlesztjük és javítjuk Alexa beszédfelismerő képességét és a természetes nyelvi megértés rendszerét is” – olvasható a cég gyakran ismételt kérdéseinek rovatában.

Természetesen hivatalos kommentár is érkezett a Bloomberghez az Amazon képviselőjétől, aki hangsúlyozta, hogy nagyon komolyan veszik a felhasználók magánszférájának és adatainak a védelmét, és a begyűjtött minták csak kis részét használják fel a szoftver fejlesztéséhez. Ezen kívül arra is kitért, hogy a beszélgetéseket hallgató dolgozóknak nincs hozzáférésük az adott felhasználó beazonosítására.

Egyébként a belehallgatási funkció az „Alexa” vagy az „Echo” kifejezés elhangzása után élesedhet. De sokszor a szoftver féleréti, amit mondanak neki, így más szavakra, a spanyoloknál például az „Hecho” kifejezésre is elindulhat.
 

A belehallgatás árnyoldalai

Az Amazon Alexa és a felhasználók közt zajló kommunikációkat hallgató dolgozók arról számoltak be, hogy néha felkavaró, másszor pedig kifejezetten erőszakos beszélgetéseket csípnek el.

Két munkavállaló például arról beszélt, hogy egyszer felvettek egy szexuális erőszaknak tűnő hangfoszlányt. Amikor a dolgozókat ilyen hatás éri, azt megoszthatják az erre létesített belső chat szobában a stressz enyhítésére.

Ugyanakkor két romániai dolgozó arról számolt be, hogy az ilyen esetekre vonatkozó útmutatás kérése után azt a választ kapták a cégtől, hogy nem az Amazon dolga a beavatkozás.