Hackertámadás érte a tel-avivi tőzsdét

2012. január 17. kedd, 08:53 • MTITel-Aviv, Izrael, hekkertámadás, EL AL
Nem működött hétfő délelőtt a tel-avivi tőzsde és az El Al izraeli légitársaság nyilvános honlapja, mert hackertámadás érte őket - közölte egy szóvivő és a közszolgálati rádió. Valószínűleg a szaúdi hackertámadások folytatódásáról van szó. Nem lehetett elérni a honlapot, de ettől függetlenül a tőzsdei kereskedés zavartalanul üzemelt. Már korábban is érte támadás a weboldalt - mondta Idit Jaron, a tőzsde szóvivője. A közszolgálati rádió szerint a nemzeti légitársaság honlapja is elérhetetlen volt egy darabig egy hackertámadás miatt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az Ynet hírportál pedig jelentette: hétfő reggel OxOmar néven jelentkezett egy számítógépes kalóz, és azzal fenyegetőzött, hogy ezen a napon megtámadja a két szóban forgó oldalt.

Január eleje óta szaúd-arábiai és gázai övezeti palesztin hackerek több ízben támadást intéztek Izrael ellen. A már ismert OxOmar állítása szerint a Névtelen Szaúdi Hackerek nevű vahhábita csoporthoz tartozik. A szaúdiak először ellopták és az interneten közzétették 15 ezer izraeli hitelkártya adatait, valamint állítólag közzétették több tízezer, a világ számos táján élő zsidó adatait is.

Az adatlopás Izrael állítása szerint csak minimális pénzügyi kárt okozott, de erősítette azokat az aggodalmakat, hogy a zsidó állam ellenségei esetleg lopott adatokkal élhetnek vissza. Danni Ajalon izraeli külügyminiszter-helyettes a terrorizmushoz hasonló cselekménynek nevezte ezeket a támadásokat, és izraeli "válaszcsapással" fenyegetőzött miattuk.

Ezután egy izraeli hacker több mint kétszáz szaúdi hitelkártya adatait hozta nyilvánosságra egy lapjelentés szerint, ezt azonban egy vezető beosztású szaúdi banktisztviselő cáfolta. A magukat gázai övezeti hackereknek nevező internetes kalózok pedig a múlt hét végén megtámadták az izraeli tűzoltóság honlapját.

A Gázai övezetet az irányítása alatt tartó Hamász palesztin radikális szervezet egyik szóvivője hétfőn az AFP-nek nyilatkozva közölte, hogy "bátorítják az ellenállásnak ezt az új formáját". "Ez az arab ifjúság kreativitásának egyik jele. Az izraeli megszállás elleni arab és iszlám ellenállás új formáit találják ki. A Hamász hálás az arab hackereknek, és azzal a felhívással fordul az arab fiatalokhoz, hogy vállaljanak szerepet az interneten az izraeli bűncselekményekkel szemben, és ne vegyenek tudomást a megtorlást kilátásba helyező izraeli fenyegetésekről" - mondta Számi Abu Zuhri.