Hackertámadás érte a Stratfor amerikai elemző portált

2011. december 27. kedd, 13:42 • MTIUSA, Média, internet, hacker, portál, támadás, Stratfor, WikiLeaks, Anonymous
Hackertámadás érte a Stratfor honlapját. A befolyásos amerikai biztonsági elemző csoport weboldalát kedden reggel sem lehetett használni, a látogatókat a karbantartás felirat fogadta. Az Anonymous nevű ismert hackercsoport a hétvégén egy Twitter-üzenetben közölte, hogy feltörte a texasi központú elemző cég honlapját. A hackerek azt állították, hogy a Stratfor ügyfeleihez tartozó hitelkártyaszámokat, jelszavakat és egyéb személyes információkat loptak el. Az Anonymous - amely közlése szerint azért tudta az adatokat ellopni, mert azok nem voltak kódoltak - az utóbbi napokban több olyan linket is közzétett, amelyek révén az információk fellelhetők.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
    A Stratfor figyelmeztetett: érintett ügyfeleik és támogatóik, főleg azok, amelyek bírálták a hackertámadást, annak a veszélynek vannak kitéve, hogy érzékeny adataik további portálokon is megjelennek. A cég a támadást követően Facebook oldalán kommunikált, honlapja működését és az e-mailforgalmát felfüggesztette.
    A texasi elemző csoport - amelynek ügyfelei között szerepel az amerikai védelmi minisztérium, több kormányzati szervezet, biztonsági vállalat és médiaügynökség, további az ENSZ néhány intézménye is - csak annyit közölt a honlap feltörésével kapcsolatban, hogy az ügyben nyomozás indult. Egyes értékelések szerint a hackerek több mint 100 ezer magánszemély és több ezer cég adataihoz fértek hozzá.
    Az Anonymous korábban felelősséget vállalt több olyan pénzügyi intézmény elleni hackertámadásért, amelyek ellenezték a titkos diplomáciai iratokat kiszivárogtató Wikileaks portál működését és felléptek annak alapítója, Julian Assange ellen. Állítólag ez a hackercsoport törte fel a közelmúltban a szíriai védelmi minisztérium honlapját is, tiltakozásul a kormányellenes tüntetőkkel szembeni véres fellépések miatt. Az Anonymous figyelmeztetett: újabb támadásokat készül végrehajtani a héten.