Ha torrentezik a Pirate Bayen, a számítógép láthatja kárát

2017. szeptember 19. kedd, 13:30 • www.hirado.hu
Ez nem a szokott mantra, ezúttal nem jogszerűségről, a törvények betartásáról van szó: az ESET biztonsági cég is ártalmas kódokat észlelt a torrentezők legnépszerűbb portálján. Szombaton észlelték torrentezők, s tették közzé fórumokon, közösségi oldalakon, hogy a Pirate Bay felkeresése után számítógépük processzorhasználata megugrott, a PC-jük lelassult.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mint kiderítették, az illegális fájlmegosztó rejtett kódot illesztett az oldalba, s a mit sem sejtő látogatók a gépükkel a Bitcoinhoz hasonló virtuális pénzt, úgynevezett Monero-t termelnek a Pirate Bay-nek.

Először azt hitték, hogy az oldal egyik hirdetője akar inkorrekt módon pénzhez jutni, de rövidesen kiderült, hogy maguk a Pirate Bay üzemeltetői ügyeskedtek.

Utóbbit az oldal adminisztrátorainak közleménye is megerősítette.

A torrentezők számára igencsak aggályos válaszukban azzal indokolták a lépésüket, hogy tesztelésképpen próbálkoztak a dologgal, mert nincs elég hirdetési bevételük az oldal működtetéséhez.

Az úgynevezett kriptovaluták bányászatához a támadó oldalak rosszindulatú kódokat használnak, s a felhasználók gépére engedély nélkül, illetéktelenül juttatnak kártevőket.

Az ITcafé idézi az ESET javaslatait a védekezésre:

  • telepítsünk hirdetésblokkoló programot böngészőinkbe;

  • tartsuk naprakészen a biztonsági szoftvereinket;

  • engedélyezzük a veszélyes és kéretlen alkalmazások keresését a vírusvédelmi programban;

  • telepítsünk szkriptblokkolót, például a NoScript-et. (Figyeljünk arra, hogy az ilyen szkriptblokkoló telepítése automatikusan néhány hasznos weboldal funkciót is letilthat a böngészőnkben, amelyeket manuálisan lehet újra engedélyezni.)