Gyorsulhat itthon a széles sávú internet fejlesztése

2015. július 7. kedd, 09:08 • www.hirado.hu
A szükséges beruházások felgyorsítását célozza az elektronikus hírközlési szolgáltatások és infrastruktúra fejlesztésének, kiépítésének ösztönzéséről, a jogszabályi háttér akadálymentesítéséről szóló törvénymódosítás, amelyet hétfőn fogadott el a Ház. Az előterjesztés sarkalatos passzusokat is tartalmaz, ezeket 152 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 37 nem ellenében, 4 tartózkodás mellett hagyták jóvá a képviselők. Az uniós cél szerint 2020-ig kell minden lakosnak elérhetővé tenni a széles sávú internetkapcsolatot, a kormány azonban azt tűzte célul, hogy ez már 2018-ra megvalósuljon.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Evégett az elektronikus hírközlésről szóló jogszabály módosítása egyszerűsíti a megfelelő átviteli sebességet biztosító NGA-hálózatok engedélyeztetési szabályait, orvosolja a tulajdonosi hozzájárulás megszerzésének nehézségeivel kapcsolatos problémákat és javítja a közműegyeztetés hatékonyságát, mivel a már meglévő villany- vagy vasúti oszlopok felhasználásával gyorsabban, olcsóbban építhető ki a hálózat.

A beruházások olcsóbbá tételéhez az állami tulajdonú ingatlanokat ingyenesen veheti használatba a fejlesztő.

A törvénymódosítás átveszi azt az EU-irányelvet is, amely a nagy sebességű elektronikus hírközlési hálózatok kiépítésének olcsóbbá tételét célozza. Ez a többi közt biztosítja, hogy az a tulajdonos, akinek ingatlanát felhasználnák a fejlesztéshez, rendelkezhessen a megfelelő információkkal. Ha ennek ellenére a felek nem tudnak megállapodni 45 napon belül, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnál kezdeményezhető eljárás.

A változtatás érinti az épített környezet védelméről szóló törvényt is, amely határidőket szab az önkormányzatoknak és a kivitelezőknek.