Gödöllőre érkezett a KIM tudatos internethasználat érdekében indított programja

2014. május 8. csütörtök, 19:41 • www.kormany.huKIM, internethasználat, Balatoni Monika,
Az internet nem felejt! címmel a világháló veszélyeinek tudatosítására, a gyerekeket ért iskolai és internetes zaklatás jelenségének csökkentése érdekében indított programmal a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) ma Gödöllőre látogatott. A Kastély Lovardájában megtartott előadáson több száz gödöllői iskolás és pedagógusaik vettek részt. Az előadás előtt Balatoni Monika, a KIM társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára arra hívta fel a figyelmet, hogy a 10 -14 éves gyerekek naponta négy és fél órán át használják az internetet, azon belül is a közösségi oldalakat, mindezt úgy, hogy fel sem mérik, pl. hogy az egymással megosztott információkkal, személyes adatokkal, fotókkal akár törvényt is sérthetnek. Hozzátette, fontos gondolni a jövőre is, hiszen egy ma viccesnek tartott kép tíz év múlva már kínos lehet, ami hatással lehet majd akkori életükre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár elmondta, hogy a felmérések szerint gyakori, hogy az érintettek azért nem beszélnek a zaklatásról, mert nem tartják megfelelő partnernek ebben a szülőt, pedagógust, mert úgy vélik, nem értenék meg, miről is van szó.  Balatoni Monika kiemelte, hogy a program többek között ezt a „szakadékot” is át kívánja hidalni, s ebben segít az az oktatási anyag, ami a pedagógusok számára hamarosan elérhető lesz. Ez tartalmazza majd a tanárok számára fontos jogi és módszertani ismereteket, ami többek között abban is segítséget nyújt majd, hogy a tanárok képesek legyenek felismerni azokat a jeleket, ha valakit a társai zaklatnak, s egyben tenni is tudjanak ellene.

Március közepéig 30 helyszínen több mint háromezer diák vett részt a programban, de a nagy érdeklődésre való tekintettel a közigazgatási tárca tovább folytatja az előadássorozatot. A másfél órás program során három moderátor segítségével a diákok játékos formában kipróbálják, milyen következményei vannak a posztolásoknak, és kiderül, hányszor követnek el például jogsértést másik személy ellen, amikor jogtalanul használják fel fotójukat vagy megsértik a magántitkukat.