Függőség a köbön: 4-ből 1 felnőtt az ébredést követő első percben már telefont nyomkod

2019. február 20. szerda, 14:00
Mennyi ideig tart, hogy ébredés után a telefonod után nyúlj csekkolni az üzeneteket, az értesítéseket vagy épp a közösségi oldalakat? Ha hatvan másodpercnél többe, akkor nem erősíted a digital junkie-k kategóriáját.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A  RootMetrics Lifestyles of Mobile Consumers felmérése 1200 amerikai bevonásával készült, és azt kutatta, hogy az okostelefonok és más digitális eszközök milyen hatással vannak a fogyasztók mindennapi életére. Spoiler alert: nagy mértékben.

Függés vagy mindennapi jelenséggé vált megszállottság?

A kutatásból kiderült, hogy a kutatásban részt vett amerikaiak nagy része még arra sem hagy időt magának, hogy kinyújtózzon, és a helyzet az, hogy ez régiótól függetlenül igaz az emberekre. Nem meglepően a millenniumi generáció vezeti a telefonnal való összenövés mértékét.

A fiatal felnőttek, azaz az Y generációsok, másnéven millenniumiak 30 százaléka azt mondta, hogy szinte azonnal ébredés után már kézbe veszi a mobilját, míg a baby boomereknél, azaz az X generációsoknál ez csak 9 százalékra volt igaz. Érdekesség, hogy a férfiak még nagyobb valószínűséggel nyúlnak már kora reggel a telefonjaik után (a megkérdezettek 27 százaléka), míg a nőket annyira nem érdekli, kitől jött üzenetük vagy értesítésük (20 százalék).

A felmérés rámutatott, hogy a részvevők 23 százaléka már az ébredést követő első percben csekkolja a telefont, míg 34 százalék vár 5 vagy 10 percet a Wi-Fire való kapcsolódás előtt, és csupán 6 százalék vár ezzel két óránál többet.

Biztonságérzetet ad, de függéshez vezet

„Sokak számára az okostelefon az első dolog, ami a nap megkezdése előtt már velük van. E mögött az állhat, hogy a mobiltelefonok egyfajta biztonságérzettel ruházzák fel az embert, amit jól bizonyít az is, hogy az amerikaiak többsége azt mondja, hogy telefon nélkül nem érzik magukat biztonságban” – mondta Kevin Hasley a RootMetrics termékmenedzsere.

A megkérdezettek 47 százaléka kifejezetten kellemetlenül érzi magát azokon a helyeken, ahol nincs térerő. Főképp a nőket aggasztja a dolog, akiknek 52 százaléka nyilatkozott úgy, hogy idegesek, stresszesek lesznek a „halott zónákban”, azaz ahol nincs hálózat. A férfiak esetében az a szám 42 százalék. Ez az érzés szintén a millenniumiak körében volt a legjellemzőbb.

„Az okostelefonok szerves részét képzik a mindennapi életnek, ami azt jelenti, hogy olyan hálózati kapacitásnak kell rendelkezésre állnia, ami biztosítja, és kielégíti a növekvő igényeket” – tette hozzá Hasley.

A telefonnal való összenőttség a technológia előrahaladásával nem, hogy csökkenni, hanem növekedni fog. Így már csak rajtunk múlik, hogy mennyire engedjük átvenni a hatalmat a reggelek fölött a telefonnak.