Franciaországban egységes irányítás alá került a kormányzati informatika

2011. május 5. csütörtök, 02:44 • etudasportal.gov.hu
2011. február 21-én egy, a miniszterelnök által vezetett tárcaközi bizottság (Direction Interministérielle des Systèmes d`Information et de Communication de l`Etat – DISIC) irányítja és felügyeli a kormányzati infokommunikációs rendszerek fejlesztését és működését. A bizottság felállításával a kormányzati intézmények közötti és a szolgáltatásaikat igénybevevő felhasználókkal való infokommunikációt szolgáló rendszerek interoperabilitát, biztonságát és megbízhatóságát kívánják erősíteni.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az állam modernizálásáért felelős hatóság (Direction Générale de la Modernisation de l`Etat - DGME) 2009 novemberében indított be egy projektet a DISIC előkészítésére. Ennek keretében felmérték, milyen fejlesztésekre van szükség ahhoz, hogy az egyes tárcák IT infrastruktúrája mind műszaki, mind pénzügyi vonatkozásban konzisztens legyen, s hogy megfeleljen azoknak a kihívásoknak, amelyekkel a tárcák közötti elektronikus adat- és információ áramlás biztosításával és a cloud computing szolgáltatások térnyerésével kapcsolatban egyre inkább szembe kell néznie.
A DISIC deklarált célja továbbá, hogy elősegítse a kormányzati informatika, mint nemzetgazdasági ágazat fejlesztését, nemzetközi versenyképessége növekedését.