Fogyatékos felsőoktatási hallgatók a közigazgatásban

2015. május 15. péntek, 07:28 • www.kormany.hu
A Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramjának záró rendezvényén Czibere Károly, az EMMI szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára, valamint dr. Kovács Zoltán, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára oklevelet adott át a programban részt vevőknek. Czibere Károly elmondta, a kormány politikájának fontos eleme az esélyteremtés, melynek egyik példája a Fogyatékos Felsőoktatási Hallgatók Közigazgatási Ösztöndíjprogramja.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Mindenkinek meg kell adni a lehetőséget, hogy előre léphessen az életben. Kiemelt célunk a foglalkoztatás növelése, azt szeretnénk, ha minél több megváltozott munkaképességű ember kapna lehetőséget, hogy a passzivitásra kárhoztató segély helyett munkából éljen.

A második alkalommal meghirdetett ösztöndíjprogram jó úton halad – mondta Kovács Zoltán. A közigazgatás iránt érdeklődő felsőoktatási hallgatók szakmai felkészülését segítő munkatapasztalat, növeli elhelyezkedési esélyeiket a közigazgatásban. Ezáltal megvalósul a minél szélesebb körű társadalmi integráció is.

Az őket segítő mentorok közreműködésével sikerült minden hallgatónak beilleszkednie a munkahelyi környezetbe. Rálátást nyerhettek a közigazgatás, napjainkban zajló nagyléptékű átalakítására, amelynek célja megteremteni a szolgáltató jellegű, egységes, átlátható államigazgatást.
 

Forrás: www.kormany.hu

A 2015 első félévében – a program indulása óta már második alkalommal – sikeresen lezajlott programban 19 ösztöndíjas vett részt, akik 7 minisztériumban teljesítették gyakorlatukat.  Az ösztöndíj programnak köszönhetően két fiatal már el is helyezkedett az őket foglalkoztató minisztériumban. 

A rendezvényen az egyik ösztöndíjas, Száraz Bálint elmondta, hatalmas lehetőség volt számára a program. A látáskárosodott fiatalember munkájával annyira elégedettek, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumában, a Család- és ifjúságügyért Felelős Államtitkárságán továbbra is alkalmazzák.

Kovács Petra hallássérült ösztöndíjas, aki most záróvizsgázik lengyel szakon, a Honvédelmi Minisztériumban dolgozott a Társadalmi Kapcsolatok és a Háborús Kegyeleti Főosztályon. Ösztöndíja alatt megpályázott és el is nyert egy pozíciót a minisztériumban, a tevékenységéhez kötődő lengyel-magyar vonatkozású szakterületen.