Féltenünk kell az egészségügyi adatokat a mesterséges intelligenciától?

2019. február 20. szerda, 11:00
A Kaliforniai Egyetem kutatása aggasztó képet fest a biztonság és az e-egészségügyi relációjában. Az okosórákból, fitness appokból és az egyéb testre szerelhető kütyükből származó adatokhoz az AI támogatta technológiák is hozzáférnek. De mi lesz az így megszerzett adatokkal?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A mesterséges intelligencia régóta jelen van bizonyos formában szinte az összes szektorban. Azonban a technológia fejlődésével még intelligensebb rendszerek, még sokfélébb mintázatokat összefüggésbe rendezni képes robotok jöttek létre. Ez pedig felvet két kérdést: milyen adatokhoz juthatnak hozzá korlátlanul, egyáltalán el kell-e zárni előlük bármilyen információt?

Analóg korban íródott törvények szabályozzák a digitális jelent

Ez pedig probléma. A kutatás apropóját az amerikai HIPAA (Health Insurance Portability and Accountability Act) egészségügyi adatszabályzás 1996-os törvénye adta, ami abszolút nem vonatkozik arra, hogy milyen adatokkal élhetnek a robotok, ahogy azt sem írja elő, mire használhatják a milliónyi begyűjtött adatot.

Tiszta sor, hogy jelenleg azé a világ, és az jut hatalmas versenyelőnyhöz, aki minél több adattal rendelkezik, és aki alaposan ki is elemzi azokat. Épp ezért érthető, hogy a kutatók „fenyegetőnek” érzik az AI szabályok közé nem szorított tevékenykedését az e-healthben, és az ezzel együtt járó adatgyűjtésben.

Elvégre a mesterséges intelligencia mindenhol ott van. Gyűjti és elemzi az okosórából, a telefonból, a sportórából és egyéb, az aktivitást figyelő eszközökből származó adatokat, amelyek így kiválóan alkalmasak az emberek azonosítására, a szokásaik megismerésére, és a demográfiai adatokkal való összekapcsolására.

Virágzó üzletág áll a dolgok mögött?

„Elviekben elképzelhető, hogy a Facebook gyűjti a lepés adatokat az okostelefonra telepített appon át, amihez egészségügyi adatokat vásárolhat egy másik cégtől, majd összepárosíthatja a kettőt - mondta a kutatás szerzője Anil Aswani, egy interjúban. „Ha ez megtörténik, akkor olyan egészségügyi adatokkal rendelkeznek, amelyek konkrét emberekhez vannak rendelve. Így célzott reklámokat készíthetnek, vagy épp eladhatják a profilokat más cégeknek” – zárta gondolatait.

Aswani hozzátette, hogy léteznek olyan programok, amelyek össze tudják gyűjteni ezeket a személyes adatokat, még abban az esetben is, ha mindaz elvileg rejtve, védve van.

A kutatás szerzője épp ezért azt szeretné, ha a törvények illeszkednének a digitálisan felgyorsult világhoz, hogy a kiskapukat és a szabályzás hiányát kihasználó cégek ne tudjanak milliárdos üzleteket kötni a jogtalanul megszerzett e-health adatok adásvételével és felhasználásával.