Felgyorsulhat a közszféra adatainak hasznosítása

A közszféra adatainak jobb hasznosítása és a több tízmilliárd eurós információ-piac növelése érdekében az Európai Unió felülvizsgálja vonatkozó programját - ennek része egy kérdőív kitöltése is.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A közszféra által kezelt adatok tömege a legnagyobb információforrás Európában. Olyan, kiemelten fontos adatok, információhordozók tartoznak ide, mint például a digitalizált térképek, meteorológiai, jogi, közlekedési, pénzügyi, gazdasági, statisztikai és egyéb adatok. A keletkező adatok nagy része azután újra hasznosítható különböző termékekben és szolgáltatásokban, mint például a navigációs rendszerekben, időjárás-előrejelzésekben, pénzügyi és biztosítási szolgáltatásokban.

A közszféra adatainak hasznosítása a profitorientált termékekben, szolgáltatásokban jelentős méretű piacot jelent, a kapcsolódó, 2006-os EU felmérés szerint ennek mérete kb. 27 milliárd euró.

Az Európai Unió véleménye szerint a közszférában meglévő adattömeg jobb hasznosításával a jelenlegi piaci méret tovább növelhető, ami egyidejűleg új vállalkozások elindítását és munkahelyek teremtését is jelenti.

A fentiek érdekében az EU által elfogadott Digital Agenda eleme a 2003/98/EK számú, a közszféra információinak további felhasználásáról szóló irányelv megvalósításának felülvizsgálata. A vizsgálattal az innovatív on-line szolgáltatások használatának növekedését kívánják elérni az Európai Unió illetékesei.

Az értékelés fontos része a társadalmi egyeztetés, ezért közzétettek egy kérdőívet, amely az EU számára fontos visszajelzést nyújt a jelenlegi helyzettel kapcsolatosan.

A kérdőív az alábbi linken érhető el és tölthető ki 2010. november 30-ig:

http://ec.europa.eu/yourvoice/ipm/forms/dispatch?form=psidirective2010