Fejér megye legnagyobb kormányablaka nyílik Székesfehérváron

2015. szeptember 12. szombat, 14:01 • www.orientpress.hu
Enying, Mór, Adony – rövid időn belül ezeken a településeken adtak át integrált ügyfélszolgálatot Fejér megyében. Ezzel azonban nem állt meg a kormányablak-hálózat bővítése, hiszen várhatóan november elején adják át 25 munkaállomásával a megye legnagyobb kormányablakát Székesfehérváron. Év végére a megyében így már 11 integrált ügyfélszolgálat várja majd az állampolgárokat – mondta el a Rádió Orientnek dr. Simon László kormánymegbízott. Hat napon belül három kormányablakot adtak át Fejér megyében. A megye déli részén helyezkedik el Enying, ahol kormánymegbízott szavai szerint mérföldkőnek számít a korábbi okmányiroda helyén kialakított kormányablak megnyitása. „A műemléki Batthyány-kastély egyik felújított szárnyában helyezkedik el az új ügyfélszolgálat, amely a járás 9 településén élő mintegy 22 ezer lakos számára nyújt korszerű szolgáltatás-csomagot. Országos hatásköre révén az itt megforduló turisták számára is természetesen lehetőség nyílik ügyeik elintézésére” – emelte ki dr. Simon László. Az enyingi kormányablak – amely a 9 milliós uniós támogatással együtt mintegy 23 millió forintból épült meg –, 5 munkaállomással várja az állampolgárokat, a munkatársak számára pedig további 3 háttér-munkaállomás áll rendelkezésre.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Móron korábban a Szent István téren volt okmányiroda, majd néhány éve már a Kapucinus téren fogadták az ügyfeleket, s itt alakították ki az új kormányablakot is – tájékoztatott a kormánymegbízott. A járáshoz 13 település 33 ezer lakosa tartozik. Elsősorban az ő kényelmüket szolgálja az új ügyintézési központ, amely 9 front office munkaállomással és 2 fotófülkével várja az állampolgárokat. „A 63 millió forintos beruházást 14 millióval támogatta a városi önkormányzat” – hangsúlyozta dr. Simon László. 

A Dunaújvárosi Járásban az igényeknek megfelelően alakították ki Adonyban a második kormányablakot. Az új integrált ügyfélszolgálat 4 munkaállomással és 2 fotófülkével várja az ügyfeleket, valamint további 4 háttér-munkaállomás áll a szakemberek rendelkezésére. „Az itteni 32 millió forintos beruházásból 5 millió forint volt az uniós támogatás” – tette hozzá a kormánymegbízott. 

Dr. Simon László kiemelte, a cél továbbra is az egyablakos ügyintézés, amellyel az ügyfelek időt, energiát takarítanak meg. Kormányrendelet határozza meg a kormányablakokban intézhető ügyeket, ezek száma jelenleg 423, amiből 412 hatósági eljárást, míg további 11 ügytípusban kiegészítő szolgáltatást jelent. „ A távlati cél, hogy ne csak hatósági ügyekben, hanem bizonyos közszolgáltatásokban is tudjanak segíteni az ide betérő ügyfeleknek. Így érheti majd el a közel kétezres számot a kormányablakokban intézhető ügyek száma” – emlékeztetett a Fejér Megyei Kormányhivatal vezetője.

Ezzel nem zárul le a kormányablak-hálózat kiépítése Fejér megyében, hiszen Székesfehérváron jelenleg is zajlik a korábbi okmányiroda akadálymentesítése. Mint azt a kormánymegbízott elmondta, az itteni 240 milliós beruházást 80 millió forinttal az önkormányzat támogatja, s 25 munkaállomásával ez lesz a megye legnagyobb kormányablaka, amit várhatóan november elején adnak át. Szintén tartani tudják az október végi beruházási határidőt a gárdonyi kormányablak kialakítása során, amellyel együtt idén, az év végére már 11 kormányablak várja a lakosságot.

Bicskén megkezdődött az új járási hivatal épületének kialakítása, ahová az eddig szerteágazó helyeken megtalálható hivatalokat koncentrálják majd egy helyre. A mintegy egymilliárd forintos beruházás várhatóan 2017 elejére készül el. Emellett megújul a székesfehérvári vasútállomás is, ahol - a MÁV-val együttműködve - várhatóan a jövő év második felétől szintén kormányablak várja majd az utasokat. Így Székesfehérváron, ezzel együtt már három új típusú integrált ügyfélszolgálat áll majd az állampolgárok rendelkezésére – összegezte elemzését dr. Simon László kormánymegbízott.