Ezzel lehet helyrepofozni a Windowst, ha fogy a tárhely

2018. május 15. kedd, 07:00 • www.hirado.hu
Visszatérő gond, hogy az éves nagy rendszerfrissítést kapott Windows 10 telepítője felemészti a maradék tárterületet. Szerencsére van megoldás. Nem csak a Microsoft rendszerek, hanem az Android, az Apple operációs rendszerek verzióváltásai is időnként mondhatni bétatesztelőknek használják a felhasználókat. Így esett ez a Windows 10 idei óriásfrissítésével, az April Update-tel, amely hivatalosan a napokban érkezett (sokaknak: érkezik) meg a hazai felhasználók gépére.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Rosszul kezdődött: a gyorsan letöltők közül számosan kompatibilitási gondokról, rendszerösszeomlásról, kiakadt böngészőkről panaszkodtak a weben.

Mi nem tapasztaltunk hibajelenségeket a PC működésében az igencsak meghízott update telepítése után, bár némileg lassabban töltődik be az oprendszer.

A hazai felhasználók nem sok újdonságra bukkanhatnak benne, mert a Cortana természetesen továbbra sem beszél magyarul.

Megemlíthető az Idővonal felbukkanása a Gépházban: ennek segítségével a Microsoft szerint könnyebben találhatjuk meg régebben megnyitott fájljainkat, alkalmazásainkat.

Az Edge böngészőt finomították, s pár apró kényelmi beállítási lehetőség mellett a legjobb hír, hogy a közkedvelt, egyszerűen használható Movie Maker megújulva, más néven visszatért a Fényképek szerkesztési lehetőségei közé. (Végre újra nem lesz szükség külön segédprogramra, ha filmeket akarunk összeilleszteni, vágni.)

Ellenben rejtély, hogy a gigászi méretű (s „használat után” feleslegessé váló) telepítő fájlokat miért nem tudja eltakarítani maga után a Windows… Frissítés után tapasztalhatjuk, hogy a PC tárhelye rendkívüli módon lecsökken.

Például egy kicsi, 60GB-os SSD-n (ezen olcsó és kis méretű kártyán a Windows 10, az Office, a Photoshop és társai vígan és gyorsan működnek), hirtelen eltűnt közel 20GB hely, s mindössze 7 GB maradt.

A tárhely gyors visszanyeréséért – mérettől függetlenül – az alábbiakat tehetjük.

Kattintsunk a Windows Intézőre, válasszuk a C meghajtót, majd jobb egérrel a „Tulajdonságok”-at. Az „Általános” fülön nyomjunk a „Lemezkarbantartó”-ra.

1

Forrás: www.hirado.hu

Ha a biztonsági előírásoknak megfelelően nem rendszergazdaként léptünk be a számítógépre, akkor a „Lemezkarbantartó” csak pár MB-t fájlt mutat, amit ki lehet dobni a kukába.

Viszont a rendszerfájlok törlése gombot választva, a rendszergazdai jelszavunk beírása után már elő is kerül a”bűnös”. Töröljük, és visszakapjuk az eredeti tárhelyet.

3 korabbi win telepitesek 20 gb

Forrás: www.hirado.hu
 

Ha még mindig nem „tökéletes”

Amennyiben a frissítés előtt és után is dadogva működne a PC, töltsük le és telepítsük a CCleaner ingyenes változatát, s vizsgáltassuk át vele a rendszerleíró adatbázist, valamint tisztogassuk ki a fölös maradékfájlokat, hogy gyorsabb legyen a rendszer.

CC rendszerleiro

Forrás: www.hirado.hu

 

Aki nem tudja, hogy pontosan mit is végez el némelyik menüpontban a CCleaner, jobb, ha marad az alapbeállításoknál, nehogy azt is ki tisztogassa, amire szükség van.

Dolga végeztével a CCleanert is uninstallálhatjuk.