Év végére minden elhúzódó anyakönyvi eljárást lezárnak

2015. szeptember 23. szerda, 09:10 • www.mti.hu
Jelenleg 8 ezer olyan gyermek van Magyarországon, akinek még nincs anyakönyvi kivonata az anyakönyvügyi eljárások elhúzódása miatt, de év végére minden ilyen ügyet lezárnak - mondta a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán kedden. Kovács Zoltán a kormánynak a bürokrácia csökkentését célzó, az állampolgárok mindennapi ügyintézését megkönnyítő terveivel kapcsolatban elmondta: a kormányhivatalok április elsejével 200 ezres ügyhátralékkal vették át az ügyiratokat.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár kifejtette: a kormány már eddig is több intézkedést hozott a közigazgatás hatékonyabbá, az ügyintézés gyorsabbá tételére, ezek között említette kormányablakok létrehozását.
    
Az államtitkár kitért arra, hogy folyamatban van a digitális nemzeti fejlesztési program. Nyíregyházán például már negyven ügykört lehet digitálisan, az interneten is elintézni, nincs szükség személyes ügyintézésére. Ezzel kapcsolatban kiemelte: 2018-ig "el kell intézni", hogy 3,5 millió háztartásban legyen szélessávú internet. 
    
Kovács Zoltán hozzátette: vannak azonban olyan ügyek, mint például az anyakönyvezési, honosítási eljárások, ahol több ügyintézőre van szükség.
    
A könnyítések között említette, hogy az erkölcsi bizonyítványt igénylő papírért nem kell majd külön elmenni a postára, és fizetni sem kell a bizonyítványért.
    
Felidézte: 2016-tól tízmilliárd forintnyi, sok állampolgárt érintő eljárási díjakat, illetékeket szüntetnek meg.