Európai virtuális nagy fal létrehozását javasolja az ET egyik munkacsoportja

2011. május 5. csütörtök, 03:36 • SG.hu
Biztosított virtuális schengeni határral, virtuális ellenőrzőpontokkal, valamint az internetszolgáltatók által alkalmazott európai uniós feketelista segítségével kívánja biztonságossá tenni az európai kiberteret az Európai Tanács Igazság- és Belügyi Bizottságának egyik munkacsoportja (LEWP) – írja az SG.hu

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Gyakorlatilag olyan lenne, mint a kínai virtuális nagy fal, és egész Európát körbevenné a LEWP által szorgalmazott virtuális schengeni határ. Az elképzelés célja, hogy – ha szükséges – egész Európában meg lehessen valósítani a hozzáférés-blokkolásokat

A tervezet hamar számos ellenzőre talált. A kritikák szerint az ötletből a virtuális kínai nagy fal köszön vissza. Ez pedig nem egyeztethető össze az internet szabadságával.

A nem engedélyezett tartalmak problémájára az Európai Unió soros elnöki tisztét betöltő Magyarország képviselői hívták fel a figyelmet a Vámegyüttműködés és a Bűnüldözés nevű munkacsoportok ülésein. Mint elmondták, egyre nagyobb problémát jelentenek azok a törvénysértő tartalmakat megjelenítő honlapok, amelyeken gyilkosságokról és diszkriminációról készült, valamint gyermek-pornográf felvételek láthatók. Április közepén Pintér Sándor az amerikaiakkal is egyeztetett arról, hogy mit lehet tenni az olyan törvénysértő cselekményekkel, amelyeket külföldi szervereken keresztül hajtanak végre, és hogy "meg kell vizsgálni azt az alapvető jogi kérdést, hogy meddig terjed a szólásszabadság".

A javaslat szerint az európai uniós feketelistára minden olyan webes ajánlat címe felkerülne, amely valamilyen módon tiltott, törvénysértő és ellentétes az európai joggal. Az internetszolgáltatókat köteleznék arra, hogy blokkolják a feketelistára tett oldalakhoz való hozzáféréseket.

Forrás: SG.hu