Európai szintű összefogás az esélyegyenlőség jegyében

Sokszínűségi Egyezmény Magyarországon

2015. június 1. hétfő, 12:48 mtd
Az mtd Tanácsadói Közösség a KÖVET Egyesülettel együttműködve, május 28-án indította útjára hazánkban a Diversity Chartert, azaz a Sokszínűségi Egyezményt a IV. Esélykonferencia keretében, amelyhez alapítását követően, a jövőben is folyamatos csatlakozási lehetőséget biztosít. A magyarországi Diversity Charterhez már 40 foglalkoztató jelezte előzetesen csatlakozási szándékát, amelyből 31 cég személyes aláírással üdvözölte a kezdeményezést. Az alapító aláírók – egy hosszú folyamat első lépéseként – az esélyegyenlőség, a befogadó vállalati kultúrák kialakítása mellett teszik le a voksot. A szervezők egy panelbeszélgetés során részletesen is bemutatták a Diversity Charter kezdeményezést, és annak várható munkaerő piaci hatásait, létjogosultságát.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatásaA Sokszínűségi Egyezmény, azaz a Diversity Charter több mint 10 éve, 2004-ben indult Franciaországban, az első olyan írásos dokumentumként, amely az Európai Unió munkahelyi diszkrimináció-ellenes, esélyegyenlőséget támogató irányelveit rögzíti és népszerűsíti a foglalkoztatók körében. A kezdeményezés magyarországi bevezetői, alapító aláírói közül az alábbi vállalatok, intézmények személyes aláírásukkal fejezték ki csatlakozási szándékukat: Alcoa – Köfém Kft., BP, BT Roc Kft., Consequit Zrt., Design Terminál Nemzeti Kreatívipari Központ, Diageo Üzletviteli Szolgáltatások Kft., Dorsum Informatikai Fejlesztő és Szolgáltató Zrt., Egis Gyógyszergyár Zrt., eisberg Hungary Kft., evopro cégcsoport, Fiatalkorúak Büntetés-végrehajtási Intézete, Gábor Dénes Főiskola, GAK Oktató, Kutató és Innovációs Nonprofit Közhasznú Kft., Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, Henkel Magyarország Kft., Hilti Hungária Kft., HR Partner Consulting Kft., K&H Bank Zrt., L’Oréal Magyarország Kozmetikai Kft., MagNet Magyar Közösségi Bank Zrt., Magyar Posta Zrt., MAM Hungária Kft., McDonald’s Magyarországi Étterem Hálózat Kft., MVM Magyar Villamos Művek Zrt., Nova-Papír Zrt., Ongropack Kft., Provident Pénzügyi Zrt., Sanofi Zrt., Sodexo Magyarország Kft., Tigáz Csoport, XAPT Hungary Kft.

További foglalkoztatók, akik az alapító aláírási ceremóniát követően írják alá a Sokszínűségi Egyezményt: Bácsvíz Zrt., Union Biztosító, Budapesti Kereskedelmi és Iparkamara, Vienna Life Insurance, Hewlett Packard Informatikai Kft., Erste Biztosító, és Miskolc Holding Zrt. Íme egy film a kezdeményezésről.

„A sokszínű és befogadó vállalati kultúrákat közelebb hozzuk egymáshoz, annak érdekében, hogy együtt könnyebben tehessenek további lépéseket a vonzó és felelős munkáltatói szerepkör kialakításáért. Másrészről munkavállalói oldalról kiemelten fontos hozzáadott érték, ha egy vállalat elköteleződését nyíltan vállalja a társadalmi témák iránt.„- mondta el Németh Judit, a Sokszínűségi Egyezmény hazai bevezetését végző mtd Tanácsadói Közösség alapítója.

A Sokszínűségi Egyezményt a jövőben, akár a következő aláírási ceremónián személyesen, akár virtuális aláírással bármilyen típusú, méretű cég aláírhatja, amely elköteleződik az egyenlő bánásmód tisztelete, a sokszínű szervezeti kultúra kialakítása mellett. Az elköteleződés azt jelenti, hogy a vállalat vezetése meghatározza az üzleti stratégiával harmonizáló esélyegyenlőségi fókusz témáit, stratégiáját és az érintettek bevonásával dolgozik a hátrányok leküzdésén. Az Egyezmény aláíróinak a fejlesztések megvalósítását segítő szolgáltatások, rendezvényeken való részvételi, bemutatkozási lehetőség és egyéb a munkáltatói márka építésére alkalmas megjelenések állnak rendelkezésre.

A Diversity Charter magyarországi bevezetését az Emberi Erőforrások Minisztériuma is üdvözli.

„Az Emberi Erőforrások Minisztériuma minden olyan kezdeményezést támogat, amely az esélyteremtést és a nemzedékek közötti együttműködést szolgálja, ezért hasznosnak tartja és támogatja a Sokszínűségi Egyezményt is.” – mondta el Fűrész Tünde, Család- és Népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár. „Fontosnak tartjuk a generációs együttműködéseket, egymás értékeinek átadását. Az idősek és a fiatalok ugyanúgy erőforrások, ezért is fontos az Emberi Erőforrások Minisztériuma számára ez a kezdeményezés.” – tette hozzá a helyettes államtitkár.

További információért látogasson el a Sokszínűségi Egyezmény weboldalára, vagy forduljon bizalommal az mtd Tanácsadói Közösséghez az info@mtdtanacsado.hu e-mail címen.