Erre ne kattintson: Flipora az e-mailben

2013. február 21. csütörtök, 07:44 • www.hirado.huFlipora, e-mail, veszély, vírus,
Újabb átverés szedi áldozatait a weben: a Flipora e-mailben érkezik és osztódással szaporodik. A Flipora közeli rokona a nálunk is vadul terjedő sweetIm program, amelyik alapértelmezett keresővé teszi magát az Internet Explorerben, a Firefoxban, a Chrome-ban és mindenben, amihez csak hozzáfér. Csökkentett üzemmódban, regedittel lehet kiirtani: Gandalf legyen a Gyűrűk Urából, aki fél napos küzdelemnél rövidebb idő alatt kiírtja.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A Flipora nevezetű spyware úgy terjed, hogy valamelyik ismerősünktől kapunk egy e-mailt, hogy XY ismerősünk követni akar minket (milyen kedves, miért ne?). A Facebook stílusára és színeire erősen emlékeztető levél a következő kérdést teszi fel: XY az ismerősünk? Hát persze, mondjuk és kattintunk a nagy piros YES-re.


Forrás: www.hirado.hu


Erre ne kattintsunk. Se igent, se nemet: kukába vele
!

 És már tagjai is leszünk egy állítólagos közösségi oldalnak, ami ráadásul automatikusan továbbküldi a spyware telepítő levelet az összes ismerősünknek, had’ fertőződjenek meg nekik is a gépeik.

 Eltávolítása az említett sweetImhez hasonlóan bonyolult. Ha már fertőzött a gépünk, indítsuk újra és lépjünk be csökkentett módban, rendszergazdai jogokkal. Az összes telepített böngészőnk kiegészítő kezelőjében (Add-ons Manager) rá kell keresni a Flip és az infoaxe szóra és az Add-ont eltávolítani, majd a kezdőlapunkat visszaállítani a nekünk tetsző oldal címére. Célszerű a regedit segítségével körülnézni a regisztrációs adatbázisban, s könyörtelenül törölni minden Flipora bejegyzést.

 Ha vigyázatlanul megadtuk a Fliporának a Facebook jelszavunkat vagy az e-mail jelszavunkat, akkor változtassuk meg. Nem csak a Windows, hanem az Apple operációs rendszert használókat is fenyegeti a Flipora. Utóbbiak a Safari / Beállítások / Extensions alatt kezdhetik a nyomozást.

 Végül a gmail felhasználóknak érdemes az e-mail fiókjukban a Biztonság / „Csatlakoztatott webhelyek, alkalmazások és szolgáltatások” beállításokat megnézni, s a hozzáférési engedélyt visszavonni a Fliporától. Amúgy is célszerű ezeket az engedélyeket böngészni, furcsa meglepetések várhatnak bennünket.

Kapcsolódó dosszié: Hitelesség az interneten