Ericsson: csaknem négyszeresére nőhet az okostelefon-előfizetések száma 2018-ra

2013. június 5. szerda, 17:46 • www.hirado.huEricsson, Okostelefon, okostelefon-előfizetések, adatforgalom,
Csaknem négyszeresére, a 2012-es 1,2 milliárdról 2018 végére 4,5 milliárdra nőhet az okostelefon-előfizetések száma világszerte, és ugyanezen év végéig a világ népességének 60 százaléka éri majd el az újgenerációs - 4G - mobilhálózatokat (LTE) - derül ki az Ericsson Mobilitási Jelentéséből, amelynek legfrissebb adatait szerdán juttatta el az MTI-nek. Az Ericsson előrejelzése szerint a mobil adatforgalom is jelentős növekedést mutat majd az elkövetkező években, és ezt a trendet elsősorban a videoátvitel uralja. A teljes adatforgalom a várakozások szerint 2018 végére a 12-szeresére növekszik majd. Az egyre nagyobb arányú használat a rendelkezésre álló tartalom folyamatos bővülésének, a megnövekedett hálózati sebességeknek köszönhető.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A közlemény idézi Douglas Gilstrapot, az Ericsson vezető alelnökét és a stratégiáért felelős vezetőjét, aki szerint az LTE előfizetések száma 2017-re meghaladja majd az egy milliárdot, köszönhetően az egyre többre képes készülékeknek és az olyan adatintenzív szolgáltatások iránti keresletnek, mint például a videoátvitel. 
    
 A videó teszi ki a hálózatok adatátvitelének legnagyobb részét, és a várakozások szerint évente körülbelül 60 százalékos növekedést mutat majd, egészen 2018 végéig. A video-adatforgalom egyes hálózatokban havonta és előfizetésenként átlagosan 2,6 gigabájt. 
    
 Az Ericsson felhívja a figyelmet arra, hogy 2013 első negyedévében az okostelefonok tették ki a mobiltelefon-értékesítések mintegy felét, szemben a 2012 egészére vonatkozó durván 40 százalékos aránnyal. A mobil-előfizetések száma 2013 első negyedévében az előző év azonos időszakához képest globális szinten 8 százalékkal nőtt. Ez a WCDMA/HSPA terén körülbelül 60 millió új mobilelőfizetést, a csak GSM/EDGE képes előfizetések terén durván 30 milliós növekedést, az LTE terén pedig körülbelül 20 millió új előfizetést jelentett. 
    
 A mobil szélessávú előfizetések száma még ennél is gyorsabban nőtt ebben az időszakban: az előző év azonos időszakához  képest 45 százalékkal, elérve az 1,7 milliárdos szintet. 
    
 A világszintű mobilpenetráció 2013 első negyedévében 90 százalék volt, mely mintegy 6,4 milliárd előfizetést jelent. Az előfizetéssel rendelkezők száma azonban ennél természetesen kevesebb (4,5 milliárd), mivel sokan kettő vagy több előfizetéssel rendelkeznek. A legnagyobb növekedést Kína és a harmadik világ országai mutatták. 
    
 Kína önmagában a növekedés közel 25 százalékáért felelt a maga 30 millió új előfizetésével. A kelet-közép-európai térségben 10 százalékos növekedés volt tapasztalható, és a mobilpenetráció 132 százalékos, tehát átlagosan minden lakos 1,32 előfizetéssel rendelkezik, megelőzve ezzel Észak-Amerika és Nyugat-Európa országait.
    
 A globális szélessávú előfizetések száma 45 százalékkal nőtt egy év alatt, jelenleg közel 1,7 milliárd előfizetés van világszerte. Az okostelefon vásárlások ugyancsak erős növekedést mutattak. Az eladott mobilkészülékek fele volt okostelefon az első negyedévben. A teljes mobil-előfizetéseknek ugyanakkor csak 20-25 százaléka kapcsolódik ezekhez a készülékekhez, mely további lehetőséget biztosít a növekedésre.
    
 Az LTE is folyamatosan bővül, 20 millió új előfizetést regisztráltak az időszak alatt. A csak GSM/EDGE-képes előfizetések száma 30 millióval a WCDMA/HSPA előfizetéseké 60 millióval növekedett.
    
 A jelenlegi 6,4 milliárdos mobil előfizetésszám 2018-ra 9,1 milliárdra várható az Ericsson előrejelzése szerint. A mobil szélessávú előfizetések számában exponenciális növekedés várható, a várható előfizetésszám meghaladja a 7 milliárdot. A készülékek tekintetében továbbra is az okostelefonok lesznek meghatározók, az előfizetésszám 4,5 milliárdra várható. 
    
 Emellett egyre több mobil-előfizetést kötnek személyi számítógépekre, mobil routerekre és tabletekre is. A számuk a jelenlegi 300 millióról 850 millióra növekedhet, mely meghaladja a vezetékes szélessávú előfizetések mennyiségét. A jelenleg még meghatározó hagyományos mobiltelefonok száma magas marad, de fokozottan csökkenni fog 4 milliárd előfizetésre - olvasható a közleményben. 
    
 Az Ericsson szerint a regionális különbségek meghatározóak lesznek, míg a fejlett országokban a készülékek szinte kizárólag okostelefonok lesznek, addig Afrikában, Közel-Keleten és Ázsiában csak a készülékek 40-45 százaléka lesz ilyen.