Épp húsz éves a World Wide Web

2013. május 1. szerda, 13:24 • www.hirado.huWorld Wide Web, 20 év, CERN,
Húsz évvel ezelőtt, 1993. április 30-án jelentette be a CERN, hogy a világháló (World Wide Web) mindenki számára szabadon hozzáférhető és ingyenes. Az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) két igazgatója, W. Hoogland és H. Weber által szignált nyilatkozat mérföldkövet jelentett az internet használatának a lehetőségében és forradalmasította az információcserét. Még ugyanebben az évben a webfelületen egy újabb, immár vizuális paradigmaváltás is lezajlott, a Mosaic böngésző létrehozásával a képek megjelenítése is lehetővé vált.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

 A web a világ legnagyobb részecskekutató központjában, a CERN-ben folyó kutatások máig legnagyobb jelentőségű (mellék)termékeként jött létre, Tim Berners-Lee eredetileg a CERN kutatói közötti adat, hír és dokumentáció megosztására fejlesztette ki. Megalkotása - a feltaláló szerint - a kétségbeesés műve volt, mert nélküle a CERN-ben, Európa legnagyobb internet csomópontjában igen nehéz volt dolgozni. A webbel kapcsolatos technológiák többségét, mint az internetet, a hipertextet, a különféle betűtípusú szövegeket már létrehozták, neki csupán az volt a dolga, hogy egy absztrakt rendszerbe összerakja őket, hogy azok egy nagyobb, képzeletbeli dokumentációs rendszer lehetséges részei legyenek.

 Definiálta az alapfogalmakat (URL, http, html), megírta az első böngésző (web kliens) és webszerver szoftvert. A www-rendszer három szabványra épül: egy egyedi címre, az URL-re (Uniform Resource Locator), amely megjelöli az adott lap elérhetőségét, az átviteli protokollra, a http-re (Hyper Text Transfer Protocol), amely meghatározza, milyen módon kommunikáljon egymással a böngésző és a kiszolgáló, illetve a hipertextet leíró sztenderdre, a html-re (Hyper Text Markup Language), amely megmondja, hogy a böngésző hogyan jelenítse meg vagy dolgozza fel a szerverekről lekért adatokat.

Az eredeti NeXT böngésző 1993-ból az info.cern.ch oldalán /Forrás: www.hirado.hu/

 A html a különböző internetes szervereken elérhető tartalmak felhasználóbarát megjelenítésére alkalmas nyelv. Az online környezet radikálisan új hatásmechanizmusának egyik fontos tulajdonsága is megjelenik benne: grammatikája és lexikai készlete folyamatosan fejlődik, így lesz képes az új, egyre bonyolultabb üzenetek közvetítésére. (Berners-Lee cége, a World Wide Web (W3) Consortium egyebek mellett ezeket a szabványokat fejleszti és tartja karban.)

 A web feltalálója 1955. június 8-án született Londonban. Oxfordban tanult fizikát, szoftvermérnök lett. 1980-ban féléves szerződéssel a CERN-ben dolgozott, itt írta le először a hipertexten alapuló globális rendszer koncepcióját, amely a tudósok számára - legyenek bárhol a világon - lehetővé tenné az információmegosztást. Enquire néven megépítette a rendszer prototípusát is.

 1984-ben Berners-Lee munkatársként tért vissza a CERN-be, ahol 1989 márciusában előterjesztést adott be főnökének, Mike Sendallnak az általa World Wide Webnek nevezett információkezelési rendszerről, amely a hipertext és az internet összeházasításával jön létre és lehetővé teszi a globális információmegosztást. Mike Sendall a tanulmánytervre a "Vague, but exciting" (Bizonytalan, de izgalmas) megjegyzést írta és hagyta a kutatót, hogy az intézetben folytatott fő munkája mellett tovább dolgozzon a projektjén.

 1990-ben a fejlesztéshez csatlakozott Robert Cailliau francia kutató is, akivel létrehozták az első webböngészőt és webszervert. A világ első website-ja 1991. augusztus 6-án, a http://info.cern.ch címen vált elérhetővé. Az oldal tartalmazta a világháló koncepciójával, a böngészők használatával és a webszerver létrehozásával kapcsolatos információkat.

 Az első magyarországi előadást a webről Tim Berners-Lee egy magyar kutatóval tartotta az Neumann János Számítógép-tudományi Társaság debreceni konferenciáján. 1992-ben webes próbaszolgáltatást indítottak a KFKI internet klub tagjai, ezt követte 1993 decemberében a BME-n www-szerver létrehozása Márai Tamás vezetésével.

 1994-ben Berners-Lee a neves bostoni műszaki egyetemen (Massachusetts Institute of Technology) megalapította a W3 Consortiumot, amelyet azóta is igazgat. 2004-ben az angol királynőtől lovagi címet kapott, 2013 nyarán pedig átveheti az első alkalommal odaítélt Erzsébet Királynő Díjat, amelyet a technika és a műszaki tudományok területén évente osztanak ki.

 Sir Timothy John "Tim" Berners-Lee szerény ember. Találmányáért semmiféle jogdíjra nem tart igényt, azt mondja: "jó helyen voltam, jó időben".