Emberalakot öltött robot olvassa a híreket a kínai tévében

2018. november 10. szombat, 11:00 Kiss Franciska
A Xinhua News Agencynél debütált tegnap délután a világ első robot hírolvasója, ami mielőtt hivatalosan munkába állt, komoly ígéretet tett a nézőknek. Vajon innentől kezdve a bemondók napjai meg vannak számlálva?

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A kínai állami televízió médiatörténelmet írt, már ami a mesterséges intelligencia beintegrálását illeti. A robot hírolvasót a kelet-kínai Vucsenben megtartott internet világkonferencián mutatták be, ami hatalmas szenzációt keltett.

7/24

A Hszinhua kínai állami hírügynökség (Xinhua News Agency) a világon elsőnek állított munkába olyan hírolvasót, ami megszólalásig hasonlít az emberre, a gesztusait és mozdulatait is képes utánozni, ugyanakkor mesterséges intelligencia vezérli – számolt be róla a South China Morning Post.

A robot megjelenését és hangját is Csiu Haóról mintázták, aki egy valós hírolvasó az állami csatornánál. A vörös nyakkendőben és fekete öltönyben tetszelgő bemondó a Hszinhua és a Sogoru kínai technológiai cég közös fejlesztése, ami olyan jól sikerült, hogy, aki nem tudja, mit néz, talán észre sem veszi a csalafintaságot.

A gépi tanuláson alapuló mesterséges intelligencia a nap 24 órájában 356 napon keresztül, fáradhatatlanul olvassa a híreket. A kínai bemondórobot első szereplése emlékezetesre sikerült, és a kínai változat mellett egy angolnyelvű hírolvasót is megismertettek a nagyközönséggel, ami a bemutatkozásában arra tett ígéretet, hogy „fáradhatatlanul fogok dolgozni, hogy tájékoztassam Önöket. A híreket folyamatosan táplálják a rendszerembe.”

A kínai és angol nyelvű bemondók már elérhetők a Xinhua weboldalán, az online TV-jén valamint a mobil platformjain keresztül, a hivatalos, kínai és angol nyelvű appokon, és a WeChat public account-on.

Pénz beszél…

Kínában nem elképzelhetetlen, hogy a bemondókat és hírolvasókat szépen lassan leváltják majd a robotok. Nem csak azért, mert minden különösebb erőfeszítés nélkül képesek a munkára, hanem azért is, mert a fejlesztésen túl, nem kerülnek további költségbe.

Az AI technológia „végtelen lehetőséget kínál”, mert nagyban növelni fogja a hatékonyságát a hírolvasásnak, miközben a költségeket szinte a nullára csökkenti – fogalmazott a Hszinhua kínai állami hírügynökség. Azt is hozzátették, hogy a hírátadás gyorsaságát is növelni tudják a robotok, és képesek lesznek arra, hogy valós időben, percről percre tájékoztassanak.