Elsők között az elektromobilitásban

2015. június 6. szombat, 11:10 • www.kormany.hu
Hamarosan tárgyalja a kormány az elektromos autók, illetve közúti közlekedés elterjesztését célul kitűző programot, a Jedlik Ányos Tervet – jelentette be Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A dokumentum elfogadásával az Európai Unió egyik első, minden részletre kiterjedő stratégiai koncepciója születik meg. A közlekedésipar energia-felhasználásának átalakítása gazdasági és környezetvédelmi szempontból is kiemelt célja a kormánynak – hangsúlyozta Varga Mihály az Alkotmány utcai elektromos töltőállomásnál tartott sajtótájékoztatón. A most elkészült Jedlik Ányos Terv ösztönző szabályozási környezetet megteremtésére tesz javaslatot.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A koncepció tartalmazza egyebek mellett a zöld rendszám bevezetését és az elektromos járművel közlekedők által igénybe vehető könnyítéseket - mint például a buszsávok használatának engedélyezését -, de vizsgálja a tárca az útdíj-, parkolási- és adókedvezmények lehetőségét is. Az elektromobilitás minél szélesebb körű elterjesztéséhez jogszabályi változások is szükségesek, ilyen például az elektromos töltőhálózat kiépítésének engedélyezési eljárását egyszerűsítő módosítások.

A tárcavezető a Jedlik Ányos Tervben javasolt intézkedések gazdasági előnyei között szólt az új kutatási és fejlesztési források megszerzésének lehetőségéről, az új infrastruktúra-fejlesztési források igénybevételéről, illetve a beruházások bővüléséről és ezzel összefüggésben a munkahelyek számának növekedéséről.  A környezetvédelmi hatásokat elemezve Varga Mihály kiemelte: a Nemzetgazdasági Minisztérium számításai szerint a tervben elfogadott intézkedések nyomán következő 10 évben több mint 150 ezer tonna károsanyagkibocsátás-csökkentés érhető el.

A javaslat konkrét határidőket is tartalmaz. Szeptember végéig meg kell alkotni azokat a jogszabályokat, amelyek az elektromobilitáshoz kapcsolódó útburkolati jelek és útjelző táblák bevezetéséhez szükségesek. Szintén szeptember végéig kell befejezni a jogalkotói munkát, a zöld rendszámok bevezetéséhez. November 30-ig kell elkészülnie a lehetséges kedvezményekkel kapcsolatos jogszabálytervezeteknek.