Első alkalommal vettek videójáték-kalózt őrizetbe a japán hatóságok

2012. június 8. péntek, 08:13 • HENTJapán, kalóz, játék, rendőrség
Első alkalommal tartóztattak le és emeltek vádat Japánban egy kereskedő ellen, aki játékkonzolokon kalózszoftverek futtatásához alkalmas eszközöket értékesített. Tavaly decemberben lépett hatályba Japánban az a törvénymódosítás, amely kriminalizálta a videójátékok biztonsági rendszerét feltörő, és így kalózjátékok futtatását lehetővé tevő eszközök forgalmazását. A törvény hatálybalépése óta a helyi hatóságok első alkalommal intézkedtek ilyen ügyben.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

    A BBC News beszámolója szerint az őrizetbe vett gyanúsított úgynevezett Majikon szetteket értékesített. Ezek a játékkonzolokhoz csatlakoztatható adapterek, amelyeken keresztül memóriakártyákról futtathatók a játékszoftverek. Az adapterek olyan, az internetről letöltött kalózprogramok futtatását is lehetővé teszik, amelyeket a konzolok biztonsági rendszere alapvetően korlátozna.

    A Majikon gyártója szerint eszköz célja, hogy a játékosok saját fejlesztésű szoftvereket is futtathassanak, ám az eszközt széles körben kalózkodásra használják. Bár Japán évekkel ezelőtt illegálisnak minősítette az eszközöket, tavaly decemberig csak polgári peres eljárás volt kezdeményezhető az elkövetők ellen, büntetőjogi eszközökkel nem lehetett fellépni ilyen esetekben. A Majikon-hoz hasonló adapterek más országokban is problémát okoznak. A brit bíróság 2010-ben tiltotta be a szigetországban R4 néven forgalmazott adaptereket. Hasonló szabályozás Dél-Korea, Tajvan, Olaszország, Hollandia és Németország területén is érvényben van.