Ellopták a The Sun napilap webes felhasználóinak adatait

2011. augusztus 18. csütörtök, 13:30 • BBC
Figyelmeztették a The Sun weboldalára bejelentkezett több ezer felhasználót, hogy ellophatták személyes adataikat. A News Group kiadó szerint az adatokat július 19-én lopták el, amikor a weboldalt hackertámadás érte. A vállalat képviselőinek elmondása szerint az ügyet jelentették a rendőrségnek és az Információs Biztosnak.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A News International, a News Group anyavállalata kiadott egy nyilatkozatot mi szerint:„Az ügyfeleink adatait nagyon komolyan vesszük, az illetékes hatóságokkal már felvettük a kapcsolatot az incidens megoldásának érdekében. Az érintett ügyfelekkel közvetlenül tartjuk a kapcsolatot”. Az ellopott adatok a becslések szerint neveket, lakcímeket, születési dátumokat, e-mail címeket és telefonszámokat is tartalmaznak. A cég elmondása szerint jelszavakkal, illetve pénzügyi adatokkal kapcsolatos visszaélés nem történt, azok nem kerültek veszélybe.
Az ellopott adatokhoz kapcsolódó mintákat tettek közzé egy dokumentum megosztó oldalon (Pastebin). A fájl a Miss Skócia szépségverseny jelentkezői közül 14 hölgy adatait tartalmazza. Szintén megtalálható még a szóban forgó nők részletes önéletrajza, kiemelve azt, hogy miért érdemes őket kiválasztani. A Sun weboldalának hackelésének következtében, ha bárki megpróbál hozzáférni az site-hoz, át lesz irányítva egy olyan oldalra, ahol egy hamis hírhez jut Rupert Murdoch halálával kapcsolatban.
Egy hacktivista csoport a Luzl Security (Luzl Sec) vállalta magára a felelősséget a támadással kapcsolatban. Akkor még úgy gondolták, hogy ez csak valamiféle vandalizmus. A LuzlSec nem tett megjegyzésekett a legutóbbi fejlesztésekkel kapcsolatban, valamint a csoport Twitterjén július 28. óta csend honol, amikor is az állítólagos szóvivőjüket letartóztatták. Ugyanakkor egy másik Twitter felhasználó szerint az adatok megsértése egy Batteye nevű csoporthoz kapcsolható.

Fodor Péter