Elkezdődött a hatodik Információs Társadalom Parlamentje

2016. június 16. csütörtök, 08:39 Infotér
Hatodik alkalommal gyűlnek össze a Parlament Felsőházi termében az információs társadalom fejlődéséért tenni akaró civil, kormányzati és iparági szereplők. Visszatekintve az elmúlt évekre, örömmel állapíthatjuk meg, hogy a fórum egyik legfontosabb célkitűzése teljesült: a társadalmi, közéleti, politikai vitatémák nagy részében ott van az informatika, legyen szó az oktatási rendszer átalakításáról, a városi közösségi közlekedésről, vagy magának az internet áfájának csökkentéséről.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A digitális transzformáció elkerülhetetlenül utólérte a közigazgatást is, és ma már az informatika valódi nagypolitikai területté vált. Bízunk benne, hogy az Egyesület ehhez az elmúlt években sokat tudott adni.

2016-ban ezen a területen a legfontosabb kormányzati beavatkozásokat a Digitális Jólét Programja szolgáltatja, így az idei konferencia homlokterébe is a másfél évvel ezelőtt a nemzeti konzultációval elindított, most a stratégiák és akciók elfogadási szakaszába érkezett program kerül. Konferenciánk alcíme is a “Digitális Jólét”nevet viseli.

Az Információs Társadalom Parlamentje örömmel nyújt lehetőséget annak, hogy az elkészült munkák egyik legnagyobb társadalmi véleményezésének adjon helyet, biztosítva a civilek, vállalkozók, a közszférában vagy akár a közigazgatásban dolgozók visszajelzéseit.

Az idei rendezvény szokás szerint a kormányzati infokommunikációs döntéshozók éves beszámolója, de számos terület kiemelt hangsúlyt kap idén is, mint az oktatás, a digitális kompetenciák, valamint biztonságunk és jogaink az internet világában; személyiségi jogaink, gyermekeink, adataink védelme, a szerzői jog-, tulajdon- vagy fogyasztóvédelem. Sor kerül természetesen a digitális állam és az infokommunikációs infrastruktúra-fejlesztés témaköreinek megtárgyalására is.

Az Európai Unió országaival való összehasonlításban leginkább nemzetgazdaságunk digitális transzformációja terén vagyunk lemaradásban, így a digitális gazdaság az idei rendezvény egyik megahatározó témája lesz. Bemutatkozik a “Vállalkozz digitálisan” program, útjára indítva nem csak egy projektet, hanem egy országos mozgalmat is.

Az esemény első napja az Országgyűlés Felsőházi termében zajlik, teret adva az Információs Társadalom Parlamentjének hatodik plenáris ülésének is. Ennek keretében kormányzati, iparági, szakmai döntéshozók előtt bárki megoszthatja ötletét, javaslatát, véleményét a Felsőházi terem teljes plénuma előtt, egy rövid pályázat beküldését követően. 

A második nap az Országgyűlés Képviselői Irodaházában lesz (Budapest, Széchenyi rkp. 19, 1358), ahol a korábbiaktól jóval több, tíz szekcióban vitathatják meg a résztvevők a teendőket.

A résztvevők várható összetétele:

  • A központi és a helyi közigazgatás kiemelt képviselői
  • Információs társadalom építésében érdekelt szakmabeliek, vállalkozások
  • Hazai, határon túli és nemzetközi civil szervezetek képviselői
  • Köz- és felsőoktatási, szakképzési intézmények képviselői, hallgatói szervezetek képviselői
  • Kiemelt kulturális intézmények, könyvtárak képviselői, e-tanácsadók

A konferencián nemcsak az infokommunikációért felelős döntéshozók vesznek részt, hanem az ágazati vezetők is, akiknek az informatika és a telekommunikáció nélkülözhetetlen szakmai céljaik elérése érdekében.