Elképesztő növekedést hozhat az ipari internet Európában

2013. június 20. csütörtök, 13:45 • OrientPresshatékonyság, internet, hálózatfejlesztés,
Az ipari internet 2030-ra 2200 milliárd euróval növelheti Európa GDP-jét – áll a General Electric (GE) jelentésében. Az ipari rendszerek és az internet összekapcsolása óriási gazdasági előnyökkel jár, „termelékenységi forradalmat” indíthat el Európában: mindössze 1 százalékos hatékonyságnövekedés 40 milliárd euró megtakarítást hozna az egészségügyben, a légiközlekedésben, a közlekedésben és az energiaellátásban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Június 19-én hozta nyilvánosságra új jelentését a Battersea Erőműben tartott rendezvényen; a jelentés az ipari internet potenciális hatását mutatja be az európai üzleti életre és a gazdaságra.  A jelentés megállapítja, hogy az embereket, adatokat és gépeket egymással összekapcsoló „ipari internet” 2030-ig 2200 milliárd euróval járulhat hozzá Európa GDP-jéhez, lehetővé téve a gazdaság oly szükséges átalakítását. Az iparban több milliárd euró megtakarítás érhető el, ha az ipari internet évente akár csak 1 százalékos termelékenységnövekedést hoz a következő 15 év során.
 
Marco Annunziata, a GE vezető közgazdásza ezt nyilatkozta: 'Felméréseink szerint a gépek és az elemző eszközök összeházasítása számos jelentős előnnyel jár a termelékenység szempontjából. Meggyőződésünk, hogy Európa kedvező helyzetben van az új technológiai forradalom kihasználásához, komoly gazdasági növekedést érhet el, és erősítheti versenyképességét a világpiacon.'
 
Az ipari internet segítségével sok százmilliárd eurónyi elpazarolt időt és erőforrást lehet megtakarítani a fő európai ágazatokban, az internetre csatlakozó gépeket, a termékdiagnosztikát, a szoftvert és elemző eszközöket kombinálva hatékonyabbá, proaktívabbá, prediktívebbé és stratégiailag automatizáltabbá tehetők az üzleti folyamatok.

A jelentés kiemeli az ipari internetben rejlő jelentős lehetőségeket, és feltárja a legfontosabb európai ágazatok jelenlegi hatékonysági problémáit:

Egészségügy:
Az EU egészségügyi kiadásai 2012-ben 1300 milliárd eurót tettek ki. Globális becslések szerint a kiadások 10 százaléka vész kárba rendszerhatékonysági problémák miatt, továbbá a forrásvesztés 59 százaléka vezethető vissza klinikai és működési hatékonyságproblémákra. A klinikai és működési hatékonyságproblémák 1 százalékos csökkentése 11 milliárd euró megtakarítást jelent a következő 15 évben.

Áramtermelés:
Ha az ipari internettel akár csak 1 százalékkal sikerül csökkenteni a gáztüzelésű erőművek fogyasztását, az a következő 15 évben 11 milliárd euró üzemanyag-költségmegtakarítást eredményez.

Légiközlekedés:
Az európai kereskedelmi légiszállítás éves kerozinköltsége mintegy 35 milliárd euró. Amennyiben az ipari internet technológiával sikerül 1 százalék megtakarítást elérni, az a következő 15 évben csaknem 7 milliárd euró üzemanyag-költségmegtakarítást jelent.

Olaj- és gázkitermelés:
Az európai feltárási és kitermelési költségek 1 százalékos csökkentése becslések szerint 15 év alatt 7 milliárd euró megtakarítást hozhat.

Vasút:
1 százalék beruházásiköltség-megtakarítás az európai vasúti ágazatban 15 év alatt 4,5 milliárd euró megtakarításnak felel meg.

A “bölcsek köve”:
A GE fehér könyve „bölcsek köveként” mutatja be az innovációt a megszorítás-központú gazdasági és szakpolitikai vitához képest. Európa különösen előnyös helyzetben van az új technológiai forradalom eredményeinek kiaknázása szempontjából – és egyben rá is szorul a kiaknázásukra, hogy egyszerre érhessen el folyamatos adósságcsökkentést és gyorsabb jövedelemnövekedést.

A technológiai forradalom szorosan összefonódik a strukturális reformokkal, mindkettőre szükség van ahhoz, hogy Európa újra megfelelő növekedési pályára álljon. A jelenleg zajló reformok bizonyos mértékben már enyhítették a piaci feszültségeket. Ugyanakkor Európa jelentősen megnövekedett kiadásokkal néz szembe a nyugdíjrendszerben és az egészségügyi ellátás területén. Ezek egyre jobban megterhelik az elöregedő társadalmat. A fehér könyv egyértelművé teszi, hogy ez a nem csak Európára jellemző kihívás sürgős és eredményes kezelést igényel.

Európa egyedülálló lehetősége:
Az ipari internettel elérhető 2200 milliárd eurós növekedés a jelenlegi euróövezeti gazdaságok teljesítményének csaknem negyedét teszi ki. Konzervatív feltételezés szerint Európa mindössze a felét éri el annak a termelékenységnövekedésnek, amely szakértők szerint az ipari internettel könnyedén megvalósítható az USA-ban.

Sok feladat van hátra ahhoz, hogy a várt eredmények teljesüljenek. A fehér könyv rámutat azokra a „munkaerő-piacon, valamint a termékek és szolgáltatások piacán jelen lévő strukturális merevségekre”, amelyek az első internet-forradalom idején is gátolták az új technológiák gyors elterjedését.

Európa úgy érheti el a legjobb eredményeket, hogy közös cselekvéssel meghaladja a kritikus tömeget, azaz beépíti az új technológiákat a beruházásokba, kialakítja és bővíti a szükséges készségbázist, és olyan keretet hoz létre, amely elősegíti a biztonságos és zökkenőmentes, határon átnyúló adatcserét.

Az ipari internet lehetőségeinek kihasználása érdekében a GE fehér könyve szilárd szakpolitikai keretet vár az európai kormányoktól, amely megbízható és biztonságos környezetet teremt az adatok szabad áramlásához, továbbá egységes szabályokat és szabványokat vezet be minden ország, illetve minden adatkör számára. A jelentés utal arra is, hogy amennyiben nem megfelelően szabályozzák ezt a területet, akkor jelentős tarifális kereskedelmi akadályok alakulhatnak ki a digitális gazdaságban. Egyes európai vállalatok máris kiváló, világszínvonalú teljesítményt nyújtanak, így megfelelő helyzetben vannak az ipari internet lehetőségeinek kihasználása szempontjából.