Elképesztő szintre fejlesztette a robottechnológiát a Toyota

2019. április 18. csütörtök, 11:00 • hirado.hu
Cselezni és labdát vezetni még nem tud, de tökéletesen beáll a dobásokhoz, és dobótechnikája is már-már az igazi játékosokét idézi, igaz még nem túl gyors. A Toyota a napokban mutatta be robot kosárlabdázójának fejlesztett verzióját, az emberi alakot formáló Cue 3-at.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A Toyota Cue 3 névre hallgató, 207 cm magas robot kosarasa a bemutatón nyolcból öt hárompontos kísérletet teljesített sikerrel. A rövid bemutatót látva ez inkább félpályás dobásnak felelt meg. Ez az arány még a legjobb profi NBA játékosoknál is elismerésre méltó lenne.

A világ legnagyobb autógyártója két éve mutatta be a Cue 3 elődjét, az első emberi alkatú kosárlabdázó robotját. Akkor rövidebb távolságon tesztelték.

Működési elve egyszerűnek tűnik, de korántsem az. A robot háromdimenziós képet alkot a kosár elhelyezkedéséről és szenzorok segítségével beállítja a karjaiban, valamint a térdén lévő motorokat, ezzel pontosan felmérve a távolságot, illetve a helyes ívet.

Rendkívül bonyolult műveletről van szó,  hiszen a kosárlabdázáshoz az idegrendszer és a izomrendszer kifinomult összehangolására van szükség. Az emberi mozgásokat ilyen pontosan leképező robotok fejlesztése a mezőgazdaságban és a gyártási feladatok végzésében is hasznos lehet a jövőben – írta az Associated Press.

Húsz év múlva a technológia fejlődésével már zsákolni is tudnak majd a robotok – mondta Tomohiro Nomi,  a Cue 3 kifejlesztésében közreműködő egyik mérnök.