Élelmiszer-adalékanyagokkal kapcsolatos mobil szolgáltatás indult Finnországban

2011. augusztus 1. hétfő, 02:00 • www.epractice.eu
A finn Élelmiszerbiztonsági Hatóság bemutatta azt a mobil és internet szolgáltatást, amely az élelmiszerek adalékanyagaival kapcsolatban közöl információkat. A szolgáltatás elérhető személyi számítógépen és mobil telefonon keresztül egyaránt.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

A jelenlegi piacon kapható mobilok nagy részén működik a szolgáltatás, kifejezetten a ma kapható okostelefonokra és laptopokra lett optimalizálva. A távközlési szolgáltatók az aktuális árlistához kapcsolódó adatátviteli díjat számolnak a szolgáltatás használatáért.
A felhasználó keresése során megadhatja az adalékanyag nevét, illetve az „E számot”, majd ezután eredményként az anyag számát, nevét, adalékanyag csoportját, színét, származását, használatát is megtudhatja. Az adalékanyaggal kapcsolatos irányadó napi beviteli értékről (INBÉ) is információhoz juthatunk abban az esetben, ha ez meghatározásra került. A felhasználónak nem szükséges regisztrációt végrehajtania, viszont a szolgáltatás egyelőre csak finn nyelven érhető el.
Az adalékanyagokhoz kapcsolódó „E szám” rendszert az Európai Unió fejlesztette ki. Az „E betű a számok előtt arra az Európai Uniós jóváhagyásra utal az élelmiszer termékek területén, melyet tudományos értékelés alapján végeznek el.

Fodor Péter

forrás: www.epractice.eu