Éjfélig lehet feltölteni az élelmiszerlánc-felügyeleti díj bevallását

2015. június 1. hétfő, 13:15 • www.orientpress.hu
Az országos főállatorvos, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős helyettes államtitkára elmondta: a bevallásokat az interneten kell feltölteni a rendszerbe. Hozzátette: a határidő után érkező bevallások esetében bírságot szabhatnak ki, de a hatóság vizsgálja, volt-e olyan körülmény, amely miatt a vállalkozás nem tudta időben elkészíteni a bevallását.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Bognár Lajos közölte: a felügyeleti díjat két részletben kell befizetni, július végén és a következő év január 31-éig, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) megjelölt számlájára. Felidézte: az élelmiszerlánc-felügyeleti díjat 2012-ben vezették be, valamennyi, az élelmiszerláncban dolgozó vállalkozásnak nettó árbevétele egy ezrelékét kell befizetnie. Hangsúlyozta, ez nemcsak a termelésben, hanem a kereskedelemben részt vevőknek is kötelező.Mint mondta, továbbra is egy ezrelék az alapdíj, de az élelmiszerforgalmazással foglalkozó vállalatoknál sávossá vált a díj, '500 millió forintig nullás a bevallási kötelezettség', a fölött sávosan változik, a legnagyobb mértéke hat százalék.

Bognár Lajos úgy fogalmazott: mivel a bevallások időszaka nem zárult le, nem tudják pontosan, hogy ebből a díjból mekkora bevételre lehet számítani, de 'harmincmilliárd forint körüli összegről' lehet szó.Azt mondta, a bevételt 'az élelmiszerlánc-biztonsági stratégiában meghatározott célok elérésére kell fordítani'. A főállatorvos kifejtette: két részre oszlik a felügyeleti díj, egy jelentős rész a kormányhivatalok élelmiszerlánc-felügyeleti munkájának fedezetére, másik része a Nébih munkájának fedezetére szolgál, és 10 százalékot fejlesztésekre fordítanak.