Együttműködési megállapodást kötött az NFM és a NIH

2012. szeptember 5. szerda, 09:50 Kormányportál • NIH, NFM, kutatás-fejlesztés, Innováció
Együttműködik a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) és a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) annak érdekében, hogy - az Új Széchenyi Tervben (ÚSZT) foglaltakkal összhangban - minél szélesebb körben hasznosítani lehessen a magyar kutatás-fejlesztési és innovációs eredményeket az energetika területén. Az erről szóló együttműködési keretmegállapodást kedden a sajtó jelenlétében írta alá Kovács Pál, az NFM klíma- és energiaügyért felelős államtitkára és Mészáros György, a NIH elnöke Budapesten, a XII. kerületi MOM Kulturális Központban.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Az államtitkár hangsúlyozta: az energetika kitörési pont lehet a magyar gazdaság számára. A megállapodás a tudományos eredmények, kifejlesztett termékek minél gyorsabb piaci bevezetését célozza. Mint elmondta, az energiastratégiához kapcsolódó cselekvési tervek elkészítése ősszel befejeződik, ezt követően társadalmi vitára bocsátják őket, és valamennyi életbe lép az év vége előtt.

Kovács Pál hozzátette: a keretmegállapodás abból a szempontból is különösen fontos és előremutató lépés, hogy az Európa 2020 Stratégia keretében az Európai Unió 2020-ra a megújuló energiaforrások arányának 20 százalékra növelését irányozza elő.

Mészáros György kiemelte, hogy a kutatás-fejlesztés és az innováció a gazdasági növekedés legfontosabb forrásai közé tartozik, piaci körülmények között, állami támogatás nélkül azonban nem élnek meg. Az egyik húzóágazat az energetika, az új termékek fejlesztése azonban hosszas kutatómunkát igényel és jelentős költségekkel jár, ezért sem vonulhat ki az állam e területről - szögezte le.
 

Fotó: Bartolf Ágnes

A NIH elnöke beszélt arról is: a hivatal egyrészt politikai szinten, a stratégiaalkotásban, másrészt a szolgáltatásnyújtásban, illetve - külkapcsolati hálója segítségével - a partner-, forráskeresésben lehet a kis- és középvállalkozások segítségére.

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere kifejtette: örülnek annak, hogy a megállapodás létrejött, s büszkék arra, hogy helyszínéül a Hegyvidék művelődési házát választották, ami szerinte nem véletlen. "Az az önképünk a Hegyvidékről, hogy nemcsak zöld, lakható, hanem élenjár a környezettudatos gondolkodásban" - mondta.