Egyszerűbben juthatnak uniós forráshoz a vállalkozások

2019. augusztus 12. hétfő, 08:00 MTI
Indulhat az utolsó roham az uniós hitelekért, a még elérhető forrásokat egyszerűbben, akár 100 százalékos előleggel vehetik igénybe a kis- és középvállalkozások (kkv), emellett bővül a kedvezményezettek köre is, mostantól az egyszerűsített adózású vállalkozások is igényelhetik az összes elérhető hitelterméket - közölte a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) csütörtökön az MTI-vel.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása
A tájékoztatás szerint a vállalkozások számára meghirdetett európai uniós hitelprogramokra benyújtott és befogadott hitelkérelmek közel 87 százalékát teszik ki a rendelkezésre álló keretösszegnek. 

Részletezik, hogy az eszközbeszerzésre felvett hitel 100 százaléka elérhető lesz előlegként, 150 millió forintos hitelösszegig - megfelelő szállító esetén. Emellett igényelhető az úgynevezett "soft" költségekre szóló előleg is: 150 millió forint hitelösszegig a fejlesztéshez, beruházáshoz kapcsolódó kiegészítő tevékenységek kiadásainak 50 százaléka, míg 150 millió forintos hitelösszeg felett pedig 25 százalék, de legfeljebb 250 millió forint a kifizethető összeg. A beruházások utófinanszírozásának összege az eddigi 50 százalékról 100 százalékra emelkedett - írják a közleményben.

A magyar kkv-k kapacitásbővítésre, a működési hatékonyság javítására, digitalizációs beruházásokra, kutatás-fejlesztésre, illetve innovációra igényelhetik a még elérhető termékeket, az egyes programok feltételeitől függően 1 millió forinttól akár 3 milliárd forintos összegig, nulla illetve 1-2 százalék közötti kamatozással. 

A vállalkozások számára nyújtott, jelenleg elérhető termékek közül a legjelentősebb érdeklődés a KKV Technológia Hitelprogramot kíséri, ezért a módosítások révén várhatóan ennél a terméknél kell elsőként a keret kifogyásával számolni - olvasható a közleményben.

Továbbra is igényelhető a digitális termék- és szolgáltatás-fejlesztést célzó Digitális Jólét Pénzügyi Program Hitelprogram, illetve a Vállalatok K+F+I Tevékenységének Támogatása Hitel. 

Mindhárom termék - a de minimis kerettől függően - akár 10 százalékos önerő mellett 0 százalékos kamattal vehető igénybe.     

A változások pontos részletei a Magyar Fejlesztési Bank honlapján, az mfb.hu-n érhetők el a Mit nyújtunk? főmenüben elérhető Vállalkozások című pontja alatt - közölte az MFB.