Egyre többen nyitnak ügyfélkaput

2015. június 3. szerda, 07:47 • www.orientpress.hu
Két újabb kormányablakot adtak át májusban Vas megyében, ahol így a celldömölki és az őriszentpéteri második generációs integrált kormányzati ügyfélszolgálati irodával már 8 helyen várják az ügyeiket intézni akaró állampolgárokat. Ezen túl év végéig még további négy kormányablak átadását tervezik. Az ügyintézési helyszíneken összesen 338 ügy intézhető. Egyre többen keresik fel a kormányablakokat ügyfélkapu nyitása céljából, különösen a felsőoktatási felvételi eljárások idején - mondta el a Rádió Orientnek Harangozó Bertalan, kormánymegbízott. Őriszentpéter 1200 fős lakosával az ország egyik legkisebb városa, s viszonylag távol található a Körmendi járás székhelyétől is. Mint azt a kormánymegbízott elmondta, azért döntöttek amellett, hogy itt alakítanak ki kormányablakot, hogy a központtól távol lévő települések lakói is közelebb, az Őrség központjában el tudják intézni ügyeiket. „A korábbi okmányiroda helyén alakítottuk ki az itteni kormányablakot, emellett egy gyámhivatali kirendeltség is működik a településen” – mondta Harangozó Bertalan. Az őriszentpéteri kormányablak 13, míg a celldömölki 10 millió forintos, részben európai uniós, részben kormányzati támogatásból valósult meg.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Ma már 338 féle ügytípus intézhető el a kormányablakokban – emelte ki, példaként felhozva a legfontosabbakat, mint a vezetői engedély, a személyazonosító igazolvány, a családtámogatási ellátások, az egyéni vállalkozásokkal kapcsolatos ügyek, az EU-kártya vagy éppen a Taj-kártya pótlása. „Ügyfélkapu-regisztráció iránt is egyre több a kérelem, különösen a felsőoktatási felvételi eljárások során” – tette hozzá a kormánymegbízott. 

Az új kormányablakokban minden szükséges felszereltség adott az ügyintézéshez: a munkatársak felkészültsége, az informatikai hálózat és eszközpark. Mint arra Harangozó Bertalan emlékeztetett, az ügyintézők képzése már 2013-ban megkezdődött, amelyen Vas megyéből közel kétszázan vettek részt. „A központilag szabályozott képzéseken az első évben 29, míg 2014-ben további 26 tárgyat kellett teljesíteniük a résztvevőknek. Ezen túlmenően a középfokú végzettséggel rendelkezőknek még további 13 tárgyat kellett elvégezniük” – tájékoztatott. 

Az április elsejével megvalósuló külső és belső integráció érintette a Vas Megyei Kormányhivatal szervezetét is. A megyében a korábbi 7 önálló osztály és 16 szakigazgatási szerv 12 főosztályba tömörült, ezzel jelentősen csökkent a vezetők száma – ismertette Harangozó Bertalan. Kiemelte: a megyében a külső integráció révén önálló főosztályként tagozódott be a korábbi Nyugat-dunántúli Környezetvédelmi-és Természetvédelmi Felügyelőség. Emellett, ahogy az országban mindenhol, itt is átvették az államkincstár család-és lakáscélú állami támogatásokkal kapcsolatos feladatait, valamint az OEP baleseti megtérítéssel és keresőképtelenséggel kapcsolatos feladatait.