Egyre nyitottabbak vagyunk a mesterséges intelligenciára

2019. január 3. csütörtök, 12:00 • m2mzona.hu
Tíz válaszadóból kilenc már hallott a technológiáriól Közép- és Kelet-Európában – derül ki egy kutatásból, amelyet az IBM megbízásából végzett el az NMS Market Research piackutató cég.

Twitter megosztás
Cikk nyomtatása

Bár nem mindenki tudott felidézni olyan esetet, amikor mesterséges intelligencia (MI) alkalmazást használt, a megkérdezettek 80%-a a technológia szélesebb körű elterjedésére számít.

A kutatás Csehországra, Magyarországra, Lengyelországra és Oroszországra terjedt ki. Az oroszok és a magyarok 63, a csehek 56, míg a lengyelek 53%-a megbízik az Artificial Intelligence (AI) fejlesztésekben.

A felmérés adatai szerint a régióban élők többsége örömmel fogadja az újításokat, Oroszországban az emberek 80, a többi országban pedig 70% derűlátó ebben a kérdésben. A legtöbb megkérdezett arra számít, hogy a következő három évben jóval elterjedtebbé válik a technológia.

„A közép- és kelet-európai országok rendkívüli fejlődésen mentek keresztül az elmúlt 30 évben. A régió társadalmai nyitottak az innovációkra és az új tapasztalatokra. Az MI-technológiák innovatívabbá teszik a régió vállalkozásait, új gazdasági modelleket honosítanak meg, ösztönzik a gazdasági növekedést és új piacokat teremtenek” – jelentette ki Antonio Muttoni, az IBM közép-kelet-európai igazgatója.

Gépi intelligencia az egészségügyben

A kutatás nemcsak azt vizsgálta, hogy miként viszonyulnak az emberek az egyre többet tudó programokhoz, hanem azt is, hogy mit várnak a technológia fejlődésétől.

A magyarok, a lengyelek és az oroszok szerint az MI elsősorban az elektronikában lesz hasznos, míg a csehek úgy vélik, hogy főként az egészségügyben. Abban azonban mind a négy ország polgárai egyetértenek, hogy a mesterséges intelligencia hasznos eszköz lesz az orvosok kezében, és segíteni fogja a döntésüket a legjobb kezelés kiválasztásában.

Az autószektor jövője

A felmérés szerint az MI fontos szerepet fog játszani az autóipari ágazatban. A magyarok több mint fele számít arra, hogy az önvezető autók széles körben elérhetők lesznek. Ebben a kérdésben hasonlóan vélekedik a megkérdezett oroszok fele, míg a lengyelek és a csehek harmada gondolja ezt. A kutatás arra is rávilágított, hogy a csehek szerint a gépi intelligencia a forgalomirányításban is hasznos lehet.